Kwart vluchten geschrapt op Brussels Airport door coronavirus

© PhotoNews
| Een vlucht uit Beijing, net geland op Brussels Airport: personeel, douane en passagiers dragen mondmaskers als bescherming tegen het coronavirus

Op Brussels Airport is woensdag nagenoeg een kwart van de normaal geplande vluchten geschrapt, voornamelijk ten gevolge van de impact van het coronavirus. De luchthaven verwacht dat ook de komende weken veel luchtvaartmaatschappijen vluchten zullen annuleren.

Tussen de geschrapte vluchten zit mogelijk hier en daar een vliegtuig met bijvoorbeeld een technisch probleem, maar het gros van de annulaties heeft te maken met het coronavirus. Ook dinsdag was al een kwart van het vluchtschema geannuleerd, zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerster van Brussels Airport.

Door de verspreiding van het virus wordt er veel minder gereisd. De grootste impact is er momenteel bij de zakenreizen. Er worden vooral veel vluchten van en naar Italië geschrapt, het land dat in Europa het zwaarst getroffen is door het coronavirus. Van en naar dat land wordt woensdag maar een derde van de vluchten uitgevoerd.

Op een normale weekdag vinden op Brussels Airport zowat 600 vluchten plaats (300 vertrekken en 300 aankomsten).

In februari was de impact van het coronavirus nog vrij beperkt gebleven op Brussels Airport. De luchthaven kon zelfs een passagierstoename van 6 procent melden tegenover februari vorig jaar, tot 1,738 miljoen reizigers. Maar dat was louter te danken aan de schrikkeldag en de krokusvakantie die dit jaar in februari viel.

Verminderde reislust

En CEO Arnaud Feist waarschuwde meteen dat de impact van het coronavirus in maart en april groter zou zijn, omdat heel wat luchtvaartmaatschappijen al aankondigden hun aanbod aan te passen aan de verminderde reislust. De grootste klant van de luchthaven in Zaventem, Brussels Airlines, schroefde sinds 8 maart zijn aanbod binnen Europa met bijna een kwart terug.

En na de uitbraak van het coronavirus in China, sneden Hainan Airlines en Cathay Pacific in het aantal vluchten van en naar de regio. Andere luchtvaartmaatschappijen kondigden al maatregelen aan die de komende dagen of weken van kracht zullen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?