Laaggeschoolde Brusselaars moeten langer pendelen

© PhotoNews
| Actiris.

Er zijn niet genoeg laaggeschoolde jobs in Brussel. Zij moeten daarom verder pendelen voor een job. Dat concluderen onderzoekers van de KU Leuven.

Er is een mismatch op de Brusselse arbeidsmarkt. Per laaggeschoolde job zijn er tien werkzoekenden. Voor hooggeschoolde jobs zijn er minder dan twee werkzoekenden per vacature. Dat berekenden onderzoekers van de KU Leuven in een studie waarover Het Nieuwsblad bericht.

De onderzoekers gingen na waar de werkzoekenden wonen en vergeleken die gegevens met de spreiding van de vacatures. Zij baseerden zich daarvoor op gegevens van VDAB, Actiris en Forem en concluderen dat laaggeschoolde werkzoekenden verder moeten pendelen voor een job.

Voor hen zijn er meer vacatures in de rand. Een laaggeschoolde werkzoekende moet gemiddeld 16,7 kilometer reizen, bijna drie kilometer meer dan hooggeschoolden.

Daarnaast heeft ook taal een grote invloed. Laaggeschoolden die Nederlands en Frans kunnen, hebben betere kansen op de Brusselse arbeidsmarkt. Per vacature waarvoor zij in aanmerking komen zijn er minder dan vijf werkzoekenden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?