| Standbeeld Leopold II aan het Troonplein, vaker wel dan niet besmeurd de voorbije weken.

‘Laat kunstenaars los op ruiterstandbeeld Leopold II’

KH
© BRUZZ
22/06/2020

In afwachting van een definitieve oplossing voor het beeld, moeten kunstenaars elke zes maanden een nieuw antikoloniaal statement kunnen maken op het ruiterstandbeeld van Leopold II. Dat stelt gemeenteraadslid Bruno De Lille (Groen) voor. MR pleit dan weer voor pedagogische bordjes.

De koloniale standbeelden blijven de gemoederen beroeren, ook op de komende Brusselse gemeenteraad. Zo stelt Bruno De Lille voor om kunstenaars los te laten op het bekendste standbeeld van de vorst, het ruiterstandbeeld op het Troonplein. “Op die manier houden we de discussie levend en kanaliseren we de terechte woede op een constructieve manier.”

De Lille wil het principe aanhouden zolang er geen duidelijkheid is over wat er nu met het prominente standbeeld gebeurt. Er gaan heel wat stemmen op om het weg te halen.

Het raadslid stelt ook voor om nieuwe straten te noemen naar figuren die belangrijk zijn in de strijd tegen kolonisering. Het is volgens hem ook hoog tijd om het Lumumbaplein groter te maken en er een echt eerbetoon aan de vermoorde ex-premier van Congo te organiseren.

Deel van onze identiteit

De Franstalige liberalen van MR nemen in diezelfde gemeenteraad niet meteen standpunt in in het debat over kolonialisme. In een motie stellen ze voor om de koloniale standbeelden te behouden “omdat de belangrijke gebeurtenissen uit ons verleden, ten goede of ten kwade, deel uitmaken van onze identiteit.”

Verder vragen ze pedagogische bordjes bij de werken om "de complexiteit en de mogelijke grootsheid en de eventuele wandaden van de personages weer te geven.”

De secundaire scholen van de Stad moeten ook verplicht over de koloniale periode onderwijzen, aldus nog de MR-fractie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Leopold II , dekolonisatie , Kolonisatie , Bruno De Lille

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni