Pierre Kompany (CDH): 'Beelden Leopold II horen thuis in museum'

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Pierre Kompany CDH voorzitter Brussels Parlement

Burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany (CDH) vindt dat de staat en koning Filip zich moeten excuseren voor het koloniale verleden. "Als de Staat zich verontschuldigt, zou dat een grote stap zijn. Maar als de koninklijke familie dat ook doet, komen we er nog veel beter uit", aldus de vader van Rode Duivel Vincent Kompany in een interview met AFP.

"De verontschuldiging moet komen van de Staat en de koning", zegt Kompany. Over de praktijken die zich afspeelden tijdens de kolonisatieperiode spreekt de CDH-politicus van een "schaamteloze realiteit". Het is met de Congolese bevolking in het achterhoofd dat hij hoopt op een verontschuldiging. "Het zou hun heel goed doen." Ook pleit Kompany ervoor het koloniaal verleden op school te onderwijzen.

`Tijdens de antiracismeprotesten werden de beelden van koning Leopold II in ons land gevandaliseerd. Volgens Kompany hoorden die beelden jaren geleden al verwijderd te zijn en in musea geplaatst te worden. "Niemand gaat naar een museum om ze kapot te maken."

Kompany is in 1947 geboren in Bukavu, in Oost-Congo, en vluchtte naar België nadat hij in 1975 deelnam aan een studentenopstand. Daar werkte hij als taxichauffeur om zijn ingenieursdiploma te financieren. Hij werd in 1982 Belgisch staatsburger en trouwde met Jocelyne, met wie hij drie kinderen kreeg. Kompany keerde pas in 2010 terug naar Congo, toen hij samen met zijn beroemde zoon Vincent daar een ​​weeshuis opende.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?