© KH/BRUZZ

Steeds meer koloniale standbeelden worden beklad, beschadigd of weggehaald in Brussel. Vrijdag was een standbeeld van de omstreden generaal Storms aan de beurt op de De Meeussquare in de Leopoldwijk. Een beeld van Leopold II in de Belvuestraat werd van tags voorzien.

Het standbeeld van Storms bleek vrijdagavond overgoten met rode verf, blijkt uit foto’s die op sociale media circuleren en stelden we ook ter plaatse vast. De buste van de generaal bevindt zich op de De Meeussquare, in de Europese wijk nabij Troon.

Emile Storms was een generaal die in opdracht van Leopold II grote delen van de Congo Vrijstaat – het privébezit van de koning – veroverde. Dat gebeurde geregeld met bloedvergieten.

De gemeente Elsene liet recent nog weten dat ze af wil van de buste.

De politie van de zone Brussel-Elsene was nog niet op de hoogte van het incident, ondertussen is er een proces-verbaal aangemaakt. Woordvoerder Olivier Slosse had ook weet van een nieuwe tag op een Leopold II-beeld in de Belle-vuestraat. Dat werd van het opschrift ‘Abolish racism monuments’ voorzien.

Eerder deze week werd het standbeeld van Leopold II aan het Troonplein nog beklad. Het ruiterstandbeeld wordt wel vaker onder handen genomen. Activisten haalden deze week ook een beeld van de koning weg in Oudergem en goten rode verf over een standbeeld van Boudewijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Emile Storms, Leopold II

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie