Standbeelden van Leopold II en Boudewijn gevandaliseerd

TRO
© BRUZZ
12/06/2020
Updated: 12/06/2020 15.34u

Verschillende standbeelden en verwijzingen naar koning Leopold II en Boudewijn doorheen de stad werden afgelopen nacht gevandaliseerd. De activisten die verantwoordelijk zijn willen dat de overheid meer haast maakt met het verwijderen van koloniale verwijzingen in de openbare ruimte.

De vandaliseringen vonden plaats op verschillende plaatsen in de stad. Er werd onder meer een buste van Leopold II in de Vorstsquare in Oudergem van zijn sokkel gegooid en overgoten met rode verf. In Sint-Jans-Molenbeek werden straatnaamborden langs de Leopold II-laan met verf beklad. En de buste van koning Boudewijn in het park voor de Sint-Michiel en Sint-Goedele Kathedraal moest er ook aan geloven.

Het grote ruiterstandbeel van Leopold II aan het Troonplein, werd ook opnieuw beklad. Dat gebeurde eerder deze week ook al, waarna het donderdag werd schoongemaakt.

Leopold
© kvdp | Het grote ruiterstandbeeld aan het Troonplein werd opnieuw besmeurd.

De buste van Leopold II in de Vorstsquare werd inmiddels weggehaald uit het park in Oudergem, kon BRUZZ vaststellen. De sokkel is voorlopig leeg.

Leopold
© Jasmijn Post | Leopold II werd in Oudergem van zijn sokkel gegooid.

Racisme blijft aan ons kleven

De Franstalige omroep RTBF was aanwezig toen de buste in de Vorstsquare van zijn sokkel gegooid werd. De activisten spoorden de overheid aan haast te maken met het verwijderen van verwijzingen naar het kolonialisme in Brussel. "We proberen al jaren om hier iets aan te doen. Maar we hebben het gevoel dat we niet gehoord worden."

"De gebeurtenissen in de VS herinneren ons eraan dat racisme een belangrijk, globaal gegeven blijft. Racisme is een koloniale erfenis die aan ons, onze acties en onze samenleving blijft kleven. Het geweld incarneert in onze straatnamen en standbeelden."

Het debat rond de dekolonisering van de publieke ruimten woedt hevig. Een petitie die eist de beeltenissen van Leopold II in Brussel te verwijderen, verzamelde in recordtijd meer dan 25.000 handtekeningen. Een groep parlementairen heeft een voorstel ingediend rond een debat over de toekomst van omstreden koloniaal erfgoed, zoals de standbeelden van Leopold II. Bevoegd minister Pascal Smet (One.Brussels) liet al weten de nodige vergunningen af te zullen leveren als beslist wordt dat die beelden verwijderd moeten worden. Dat wil echter nog niet zeggen dat de beelden zomaar verwijderd kunnen worden.

'Dit is niet hoe een democratie werkt'

Naar aanleiding van de vernielingen van afgelopen nacht kwamen al verschillende politieke reacties. Zo zei Oudergems burgemeester Didier Gosuin (Defi) aan de RTBF dat "dit niet de manier is hoe een democratie werkt". Volgens hem choqueren de acties van afgelopen nacht en creëren ze spanningen. De burgemeester ziet liever dat de juiste context bij de beelden wordt weergegeven, dan dat ze simpelweg verwijderd zouden worden.

Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) zou graag de naam van de Leopold II-laan veranderen. Dat zei ze tegen Le Soir. Hetzelfde is al beslist voor de Leopold II-tunnel.

BYAR neemt afstand van 'beeldenstorm'

Belgian Youth Against Racism (BYAR), een van de organisatoren van de Black Lives Matter-betoging, neemt afstand van de "beeldenstorm en politiek-correcte censuurgold die nu plots over België uitbreekt". Dat laat het weten in een persbericht.

"Dit vandalisme zal enkel leiden tot restauraties die van ons belastinggeld worden betaald en dient op lange termijn voor ons geen concreet doel," aldus BYAR. "Die standbeelden zullen terugkomen en in een nieuw jasje betaald door ons belastinggeld. Dit willen we niet, ons belastinggeld moet gaan naar educatieve duiding gaan rond die standbeelden."

"Wij roepen dan ook op om geen beelden op eigen houtje te bekladden of vernielen omdat dit enkel brandstof is voor bepaalde groeperingen om ons af te schilderen als vandalen en relschoppers."

BYAR zegt dat het op eigen initiatief en kosten bekladde beelden zal schoonmaken.

Momenteel loopt er op BRUZZ een podcastserie over de zichtbare koloniale erfenissen in het Brusselse straatbeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Oudergem, Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Justitie, Leopold II, Leopold II-buste, Leopold II-tunnel, Koning Boudewijn, betoging Black Lives Matter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni