| Het standbeeld van Leopold II op het Troonplein werd in het verleden al meermaals beklad met verf. Nu eist een nieuwe petitie dat het beeld wordt weggehaald.

Nieuwe petitie wil alle standbeelden Leopold II weg uit Brussel

EC
© BRUZZ
03/06/2020

Een nieuwe petitie eist dat alle standbeelden van Leopold II in Brussel-Stad ten laatste op 30 juni dit jaar worden weggehaald. Het is dan de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. De petitie haalde in een dag tijd al meer dan 10.000 handtekeningen.

“Leopold II is voor enkelen bekend als 'Koning-bouwheer' en voor anderen als 'Koning-massamoordenaar'”, zeggen de trekkers van de petitie op Instagram. “In ruim 23 jaar tijd heeft deze man meer dan 10 miljoen Congolezen laten doden zonder een stap in Congo te zetten.”

De petitie gaat uit van een collectief van Congolese jongeren in Brussel, die na de dood van George Floyd in de VS vonden dat het tijd werd om ook dichter bij huis het bewustzijn van Belgen over de rol van Leopold II in Congo duidelijk te stellen.

“Ondanks alle minachting die hij had voor het leven en het Congolese volk, wordt Leopold II in heel België nog steeds geëerd. Daarom vragen we de Stad Brussel om elk standbeeld ter ere van Leopold II te verwijderen”, schrijven ze.

Blackout Tuesday

De zwarte man George Floyd stierf afgelopen maandag in de Amerikaanse stad Minneapolis nadat een politieagent hem minutenlang met de knie op de nek had gestikt. Sindsdien heerst er in de Verenigde Staten hevig protest en roepen tal van petities op om de rechten van gekleurde Amerikanen te verbeteren. Ook in België lopen gelijkaardige petities en werden dinsdag veel zwarte vlakken gedeeld op sociale media onder de hashtag #blackouttuesday.

BRUZZ maakt een vierdelige podcastreeks over de sporen van de kolonisatie van Congo in Brussel. Elke zaterdag kan je een nieuwe aflevering beluisteren.

Luister naar de eerste aflevering van 'Wandelen naar Congo'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , standbeeld leopold II

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni