Clerfayt wil monument voor slachtoffers kolonisatie op Troonplein

Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag
© Ivan Put
| Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag.
© Ivan Put
| Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag.

Brussels minister Bernard Clerfayt (Défi) wil dat er naast het standbeeld van Leopold II aan het Troonplein een tweede monument komt om de slachtoffers van de kolonisatie te gedenken. Dat heeft hij maandag gezegd in La Dernière Heure. Volgens Clerfayt zou de Koning Boudewijnstichting een oproep kunnen lanceren om dat monument te financieren.

Volgens Clerfayt heeft “België zijn koloniaal verleden nog niet voldoende onder ogen gezien”, zo zegt hij in La DH. Tegelijkertijd wil de minister niet dat alle bestaande standbeelden uit het straatbeeld verdwijnen. "Het is niet door symbolen van onze geschiedenis te onderdrukken dat we de mensen intelligenter gaan maken”, zei hij daarover.

De afgelopen weken zijn meerdere standbeelden van Leopold II in het hele land beklad, beschadigd of soms gestolen. Clerfayt noemde zulk vandalisme “niet de beste manier” om het historisch besef onder de Belgen te doen groeien. “We moeten deze pagina uit de Belgische geschiedenis samen herschrijven, want nog veel mensen weten niet of willen niet weten wat er allemaal is gebeurd (…) Maar als we alles uitwissen, zetten we een rem op die herinneringen en op de evolutie van een maatschappij.”

Met zijn partij Défi stelt Clerfayt daarom voor om een herdenkingsmonument op te richten in Brussel, zowel om bij te leren over de Belgische relatie met Congo als om de slachtoffers van kolonisatie te gedenken. “Waarom niet op het Troonplein?”, stelt hij voor.

'Symbolisch'

Die locatie is niet toevallig, want daar zou het nieuwe monument pal tegenover het standbeeld van Leopold II kunnen staan. “Het is ook vlakbij de Leopoldwijk, waar de burgerij onder het bewind van Leopold II veel herenhuizen heeft gebouwd, en vlakbij de Matongewijk, een symbool voor de band tussen beide landen”, zei Clerfayt. “Bovendien ligt het plein op de grens van het middelleeuwse centrum - binnen de Vijfhoek - en het moderne Brussel van de negentiende eeuw, dat de industriële groei en de kolonisatie symboliseert.”

Clerfayt stelt voor dat er een nationale oproep komt naar een ontwerp en naar de financiering voor dit nieuwe monument. Volgens hem kan de Koning Boudewijnstichting zo’n oproep beheren en kunnen zowel burgers als bedrijven een duit in het zakje doen.

Over de verwijzingen naar de kolonisatie in zijn eigen gemeente Schaarbeek, waar hij voor zijn ministerpost burgemeester was, zegt Clerfayt dat er een werkgroep is opgericht om duiding te geven bij de buste van Leopold II in het gemeentehuis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?