Het standbeeld van Leopold II pronkt nog steeds op de eerste verdieping van het gemeentehuis in Schaarbeek. De koning blijft nauw verbonden met de kolonisatie van Congo en de bloedbaden die het met zich meebracht. Er ontstond al eerder een polemiek of standbeelden van Leopold II moesten weggehaald worden of voorzien van context. Daarom wordt de buste binnenkort vergezeld met een verklarend paneel. Dat weet de RTBF.
Schaarbeeks standbeeld van Leopold II krijgt een verklarend paneel
Het is in eerste instantie een regel in de meerderheidsovereenkomst 2018-2024 DéFI-Ecolo: "De burger beter informeren over de geschiedenis van Schaarbeek in al zijn aspecten.”
“De buste moet blijven,” vertelt Schaarbeeks burgemeester Clerfayt (DéFi), “maar de plaatsing van een verklarend bordje is noodzakelijk.” We hebben de ULB en het Brussels Studies Institute (BSI) gevraagd dit te doen.
De tweede koning der Belgen markeerde de geschiedenis van Schaarbeek. Hij was het die het stadhuis op 21 juli 1887 (vóór de brand van 1911) persoonlijk inhuldigde. Léopold II kocht ook bomen voor het Josaphat-park, ingehuldigd in 1904.
"Als we de inwoners van Schaarbeek beter willen informeren over onze geschiedenis kunnen we het beeld niet weghalen", klinkt het bij Sihame Haddioui (Ecolo), schepen voor cultuur en gelijke kansen in Schaarbeek. "Informeren betekent niet uit het geheugen wissen. We moeten uitleggen dat deze koning deel uitmaakt van een donkere aflevering in de geschiedenis van België.”
“Er is een belangrijk verband tussen de geschiedenis van Schaarbeek en Leopold II. We gaan daarom een week van acties voor gelijke kansen organiseren: van 16 tot 21 maart. Het zal gaan om "dekoloniale" bezoeken door Schaarbeek. Het is een benadering die ons in staat stelt de geschiedenis van de passage van Leopold II in Schaarbeek terug te vinden. Maar niet alleen hem. Ik denk bijvoorbeeld ook aan soldaten die hun naam gaven aan Schaarbeekse straten."
De gemeente werkt hiervoor samen met ‘Collectif Mémoire coloniale’ dat conferenties, trainingen en rondleidingen omtrent de Belgische kolonisatie organiseert.
Lees meer over: Schaarbeek , culture , Leopold II-buste
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.