| Het is niet de eerste keer dat het bronzen beeld onder handen genomen werd door vandalen.

Standbeeld Leopold II aan Troon opnieuw beklad

TDN
© BRUZZ
10/06/2020

Het standbeeld van koning Leopold II aan het Troonplein is door vandalen opnieuw beklad. De rode verf op de handen staat symbool voor het bloed dat de voormalige vorst van België aan zijn handen heeft. Er werden ook diverse boodschappen op het standbeeld geschreven die niets aan de verbeelding overlaten.

"Moordenaar", "Pardon?", "Geen rechtvaardigheid, geen vrede" en "Deze man vermoordde miljoenen mensen". De protestopschriften tegen Leopold II en zijn koloniale bewind in Congo spreken boekdelen. Het grote standbeeld bleef afgelopen weekend tijdens het Black Lives Matter-protest tegen racisme en discriminatie niet gespaard van vadalisme.

De eenzijdige verwijzingen naar Leopold II in het straatbeeld zijn voor velen een doorn in het oog, want ze staan voor hen symbool voor gruwelijke misdaden die plaatsvonden tijdens het Belgische koloniale verleden. Daarbij lieten naar schatting een tot vijf miljoen Congolezen het leven.

Dekolonisering van publieke ruimtes

In het Brussels Gewest zijn er vijf verwijzingen naar de omstreden koning: de Leopold II-tunnel, drie bustes en het grote standbeeld aan het Troonplein. De Brusselse meerderheid oppert om een werkgroep op te richten die zich moet buigen over de toekomst daarvan.

Het debat rond de dekolonisering van de publieke ruimten woedt hevig. Een petitie die eist de beeltenissen van Leopold II in Brussel te verwijderen, verzamelde in recordtijd meer dan 25.000 handtekeningen. Ook onder anderen staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) pleit voor een 'memoriaal voor de dekolonisatie'. Momenteel loopt er op BRUZZ een podcastserie over de zichtbare koloniale erfenissen in het Brusselse straatbeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , dekolonisering openbare ruimte , standbeeld leopold II , Troonplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni