Kolonialisme ingeschreven in eindtermen secundair

© PhotoNews
| 20200609 Het ruiterstandbeeld van Leopold II (1835-1909) op het Troonplein Hij was koning van België van 1865 tot aan zijn dood

Kolonialisme wordt binnenkort expliciet vermeld in de nieuwe eindtermen geschiedenis van de derde graad secundair. Bedoeling is dat Vlaamse leerlingen de schoolbanken verlaten met op z'n minst een basiskennis over de koloniale geschiedenis.

Dat bevestigt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan De Standaard.

In de nieuwe eindtermen geschiedenis zijn de begrippen imperialisme, (neo)kolonialisme en dekolonisatie opgenomen. Het zal de eerste keer zijn dat er historische sleutelbegrippen worden opgenomen.

De huidige eindtermen zijn vaag. Voor elke graad in het middelbaar onderwijs staat ­alleen beschreven welke historische tijdsperiode de geschiedenisleerkracht hoort te behandelen. Leerkrachten die Congo of dekolonisatie willen vermijden in de les, zijn ook vrij om dat te doen.

Hoewel veel leerkrachten Congo behandelen, doen sommigen dat ­minimaal of slechts in de marge van het westerse imperialisme. De eindtermen gaan de komende weken wel nog langs de Vlaamse regering en moeten daarna door het Vlaams Parlement worden goedgekeurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?