Schrijver Lucas Catherine bij zijn boekenkast.

Podcast

Nieuwe BRUZZ-podcast: 'Wandelen naar Congo'

Margot Otten
© BRUZZ
30/05/2020

Op 30 juni 2020 zal het zestig jaar geleden zijn dat Congo onafhankelijk werd na de kolonisatie door België en daarvoor koning Leopold II. De sporen van die kolonisatie zijn nog zichtbaar in Brussel. De koloniale geschiedenis in de stad en gevolgen ervan ontdek je in deze vierdelige podcastreeks.

De Tervurenlaan, het Jubelpark met de Cinquantenaire. Ze zouden er niet geweest zijn zonder kolonisatie van Congo door België. Enkele van de grootse lanen en parken die Brussel rijk is, bestaan omdat België Congo koloniseerde en zich dankzij de exploitatie van Congo heeft verrijkt.

Lucas Catherine publiceerde een indrukwekkende oplijsting van al dat Kongolees erfgoed in zijn boek: ‘Het dekoloniseringsparcours: Wandelen langs Kongolees erfgoed in België.’

Herontdek Brussel met Lucas Catherine als reisgids en BRUZZ-journaliste Margot Otten als nieuwsgierige compagnon. In aflevering vier geven Salomé Ysebaert en Primrose Ntumba hun kijk op Brussel. Ze zijn als diaspora opgegroeid in de stad en werken actief mee aan de dekolonisatie op verschillende gebieden.

In de eerste aflevering gaan we terug naar de jaren 60 en hoor je hoe de kolonisatie tot op de dag van vandaag ingrijpende gevolgen heeft.

Het boek waarop de podcast gebaseerd is vind je hier.

Je kan deze podcast-reeks ook beluisteren via je favoriete podcastapp: Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, TuneIn. De volgende afleveringen verschijnen op zaterdag 6 juni, 13 juni en 20 juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Lucas Catherine , wandelen naar congo , dekolonisatie , Kolonisatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni