De gemeente Elsene wil de zandstenen buste van generaal Emile Storms aan de De Meeûssquare laten verwijderen uit het straatbeeld. Volgens Brussels parlementslid Kalvin Soiresse Njall (Ecolo) is het een belangrijke stap richting de dekolonisatie van het straatbeeld. “Deze beelden horen niet meer thuis in de openbare ruimte.”

Burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) werkt naar eigen zeggen al sinds 2018 aan het “dossier Storms”. “Ik heb gevraagd om de buste naar een museum te verhuizen, en dat werd aanvaard,” vertelt hij bij RTBF. “Dit zal toelaten de feiten rond generaal Storms te contextualiseren.”

Bij het grote publiek is Storms niet altijd even gekend. Nochtans schreef De Standaard in 2018 nog dat Storms het geweld belichaamt waarmee Congo een Belgische kolonie werd. Emile Storms was immers een Belgische generaal, en commandant van één van de expedities van Leopold II om het grondgebied van wat Kongo-Vrijstaat zou worden, te verkennen en veroveren. Daar verzette hij zich tegen verschillende lokale leiders, onder wie Lusinga Iwa Ng’ombe, een conflict dat eindigde in een bloedbad.

Dekolonisatie

“De openbare ruimte is van iedereen, en draagt ook een boodschap met zich mee,” aldus Doulkeridis. “Bovendien is ze niet statisch, maar evolueert ze mee met de tijd. Generaal Storms vertegenwoordigde een zekere periode, en is gedurende tientallen jaren in de openbare ruimte aanwezig geweest. Nu kan hij elders heen gaan. Hij hoort thuis in een museum.”

Ook Brussels parlementslid en medestichter van het collectief Mémoire coloniale Kalvin Soiresse Njall (Ecolo) vindt de verwijdering van de buste een belangrijke stap in de richting van de dekolonisatie van het straatbeeld.

"De overblijfselen uit deze periode, zoals de beelden, behoren tot de geschiedenis en hebben hun plaats in musea."

Brussels parlementslid Kalvin Soiresse Njall (Ecolo)

Kalvin Soiresse Njall, leraar en oprichter van het collectief Mémoire Coloniale

“De overblijfselen uit deze periode, zoals de beelden, behoren tot de geschiedenis en hebben hun plaats in musea,” laat hij weten via persbericht. “Ze horen niet meer thuis in de openbare ruimte waar ze werden geïnstalleerd ter ere van wat die personen representeerden in een bepaalde context.”

AfricaMuseum

In april werd een aanvraag voor bouwvergunning ingediend om het beeld te verwijderen. Als alles goed gaat, zou de buste nog voor 30 juni uit het Elsense straatbeeld verdwijnen. De gemeente vroeg het AfricaMuseum in Tervuren om het beeld over te nemen, maar daar is volgens directeur Guido Gryseels van het AfricaMuseum nog geen akkoord over bereikt.

“De gemeente had geëist dat de buste terecht zou komen in onze permanente tentoonstelling, maar daar hebben wij al een beeld van Storms staan,” vertelt Gryseels aan BRUZZ. “We leggen het hele verhaal daar ook al uit, dus die buste zou daar geen toegevoegde waarde vormen.”

Volgens Gryseels stelde het AfricaMuseum dan voor om het beeld op te nemen in het depot, maar daar wou de gemeente Elsene niet van weten. “De laatste drie maanden hebben we bovendien niets meer van deze zaak gehoord. Voorlopig weten wij dus niet of de buste al dan niet onze richting zal uitkomen.”

  • Zaterdag lanceert BRUZZ ook de vierdelig podcastreeks 'Wandelen naar Congo' over de sporen van de kolonisatie in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, generaal storms, Guido Gryseels, Christos Doulkeridis, Kalvin Soiresse Njall, AfricaMuseum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni