Labo voor stadslandbouw op dak van vernieuwde Colruyt Etterbeek

SDS
© BRUZZ
10/08/2017

Bovenop de nieuwe Colruytvestiging in Etterbeek wordt met Europees geld een daktuin van 2.300 vierkante meter aangelegd, die zal fungeren als laboratorium voor stadslandbouw. De ULB gaat er de voor- en nadelen van stadslandbouw onderzoeken en langdurig werklozen zullen er vormingen in biologische landbouw krijgen. Maar ook het grote publiek zal er terechtkunnen voor advies.

De Colruyt-vestiging in de Graystraat, op de grens van Etterbeek en Elsene, is voor twee jaar dicht voor werken. Op het terrein moet een volledig nieuw gebouw verrijzen. Bovenop de supermarkt wordt een appartementsblok met vier etages gebouwd, maar dat blijft qua oppervlak een stuk kleiner dan de supermarkt op het gelijkvloers.

De winkel stelde de rest van het platte dak ter beschikking voor een daktuin, en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wou die wel financieren. Vlak voor het parlementaire reces heeft de Brusselse regering de subsidies uitgereikt: de ULB krijgt 430.000 euro om op het dak van de winkel een laboratorium voor stadslandbouw uit te baten, de gemeente Elsene 750.000 euro.

Externe toegang
Met dat geld gaat Elsene een externe toegang tot het platte dak aanleggen, via een metalen trap vanaf de Mussengang, een kleine steeg achter de supermarkt. De gemeente gaat ook waterreservoirs installeren die het regenwater op het dak moeten opvangen en een didactisch verantwoordelijke aanwerven. Die moet voor het grote publiek rondleidingen op het dak organiseren. Bedoeling is dat Brusselaars er advies kunnen krijgen hoe ze ook hun eigen platte dak kunnen omtoveren tot een moestuin.

Wat de ULB precies gaat testen in haar openluchtlaboratorium is nog niet exact vastgelegd. "Maar de bedoeling is duidelijk", zegt landbouwkundige Cédric Zeegers van de gemeente Elsene aan BRUZZ. "Stadslandbouw is een hype. De universiteit wil bijdragen tot het debat door objectief de voor- en nadelen vast te stellen. Ze zou er bijvoorbeeld kunnen testen of de (biologisch,red.) geteelde groenten meer vervuiling in zich dragen dan groenten vanop het platteland, en of de verwarming van het gebouw eronder een invloed heeft op de groei van de planten."

Langdurig werklozen met een interesse in biologische landbouw zullen op het dak een vorming kunnen volgen, opgezet door twee gemeentelijke vzw's. Midden 2019 ongeveer moet de tuin af zijn. Wat er met de oogst zal gebeuren, is nog niet duidelijk: ofwel zal die verkocht worden in de wijk, ofwel aan de man gebracht in de Colruyt eronder.

Ook tuintjes achter de supermarkt
Binnen het kader van het wijkcontract Maalbeek heeft bevoegd schepen Caroline Désir (PS) de terreinen van de guerrillatuiniers in de achterliggende Mussensteeg kunnen opkopen. Die volkstuintjes zijn dus gevrijwaard. De wegbedekking van de straat zal er heraangelegd worden en er komt ook een publieke tuin voor de buurt.

Onder de metalen trap richting de daktuin worden onder meer een composthoop, serre, toiletten en een schuur voor materialen aangelegd.

Mussengang bij Graystraat Elsene

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni