elisabethpark

Leefmilieu Brussel bestrijdt terreur met sociale werkers in parken

SDS
© BRUZZ
01/08/2016

De Brusselse regering trekt 2 miljoen euro extra uit voor toezicht en beheer van de Brusselse groene ruimten. Dat moet de sociale cohesie en veiligheid in de parken versterken, in de strijd tegen terreur. Leefmilieu Brussel gebruikt het geld om 43 extra parkwachten aan te nemen die vooral als sociale werkers aan de slag zullen zijn.

Parken broeihaarden van terreur? Niet meteen, maar “in de torenflats rond de parken wonen steeds vaker grote gezinnen”, zegt Serge Kempeneers, hoofd groene ruimten bij Leefmilieu Brussel aan BRUZZ. “Vier of vijf kinderen die in een klein appartement wonen, dat gaat natuurlijk niet. Ze hebben meer dan ooit behoefte aan spelen en sporten in de parken in de stad. Die zorgen ervoor dat de rust bewaard blijft.”

Op voorstel van minister van Leefmilieu Fremault (CDH) heeft de Brusselse regering op 20 juli besloten om 2 miljoen euro extra uit trekken voor toezicht en beheer van de Brusselse groene ruimten. “Na de tragische gebeurtenissen van 22 maart besloot de Brusselse regering op 28 april om ter verhoging van de veiligheid geld vrij te maken (...) in de strijd tegen radicalisme”, klinkt haar persbericht. Eén van die maatregelen, stipt de minister aan, was werken in de groene ruimten van dichtbevolkte wijken.

Het geld zal worden gebruikt voor de aanwerving van 43 nieuwe medewerkers voor Leefmilieu Brussel. “Dit is een belangrijke toevoeging voor ons”, zegt Kempeneers van Leefmilieu Brussel. “Onze dienst telde tot nu toe 350 mensen.”

Kinderen en inwijkelingen
Minister Fremault benadrukt dat de nieuwe opzichters en parkwachten “in de praktijk het profiel moeten hebben van sociale werkers, sterk in de wijk moeten ingebed zijn en een sterke en positieve band hebben met het verenigingsleven in de wijk. Bovendien moeten ze een stevige omkadering krijgen, zodat ze samen met de bewoners evenementen kunnen organiseren.”

“De nieuwe krachten zullen worden ingezet in het Elisabethpark in Koekelberg en het Liedekerkepark in Sint-Joost, waar we tot nu toe niet voldoende personeel hadden”, zegt Kempeneers. “Daarnaast zullen ze ook instaan voor beheer en activiteiten in het toekomstige park aan de Ninoofsepoort, de Materialenkaai en het Zennepark. Tot slot zullen ze ook werken in de vier gemeentelijke parken die door het Gewest zijn overgenomen: het Bospark in Anderlecht, alsook het Marie-Josépark, het Albertpark en het park langs de L28 in Molenbeek.”

De nieuwe medewerkers zullen activiteiten organiseren voor kinderen, jongeren en senioren, maar ook bijvoorbeeld voor immigranten, zegt Kempeneers. “In het Dauwpark in Anderlecht komen bijvoorbeeld veel Syriërs samen. Die mensen zijn nieuw in België, de parkwachters daar maken hen wegwijs in het Belgische systeem.”

Leefmilieu Brussel werkt samen met Actiris en de VDAB voor de aanwervingsprocedure. Normaal gezien zullen de nieuwe krachten aan de slag zijn tegen eind 2016 – begin 2017.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni