De Leonardtunnel, onder het knooppunt het Leonardkruispunt

| De Leonardtunnel, onder het knooppunt het Leonardkruispunt.

Leonardtunnel op Brusselse Ring wordt gerenoveerd vanaf midden april

© Belga
23/03/2023

Op 17 april start het Agentschap Wegen en Verkeer met de tweede fase van de renovatie van de Leonardtunnel op de Brusselse Ring in Tervuren. Tussen januari en mei 2022 werden al voorbereidende werken uitgevoerd. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, worden de werken vooral 's avonds, 's nachts en in het weekend uitgevoerd, zo meldt het Agentschap donderdag.

De Leonardtunnel loopt onder het Leonardkruispunt, de kruising van de E411 en de Brusselse Ring R0 in Tervuren. De tunnel telt vier kokers: een voor elke rijrichting van elke snelweg.

Sinds de aanleg in de jaren 60 en 70 heeft de tunnel het zwaar te verduren gehad: het beton is aangetast door dooizouten, uitlaatgassen en insijpelend grondwater. Nu is de volledige Leonardtunnel toe aan een grondige opknapbeurt.

De renovatie houdt allereerst in dat de wanden en plafonds van de tunnel worden hersteld of vervangen. De dakplaat van de tunnel van de Brusselse Ring krijgt een speciale behandeling waarbij het wapeningsstaal in het beton op beperkte laagspanning wordt gezet, wat er elektrochemisch voor zorgt dat het staal niet verder gaat roesten. De aannemer verbetert daarnaast de veiligheid in de tunnels en pakt de techniek aan. Ten slotte krijgt ook het wegdek een opknapbeurt.

Van 17 april tot het voorjaar van 2024 werkt de aannemer in de tunnel van de Brusselse Ring. Daarna is de tunnel van de E411 aan de beurt. Begin 2025 zijn de werken normaal gezien afgerond.

Tijdens de werken worden de tunnelkokers 's nachts volledig afgesloten. Het verkeer moet een omleiding volgen. Overdag zijn beide tunnels open voor verkeer. Op weekdagen blijven er overdag op de R0 en de E411 altijd minstens twee rijstroken beschikbaar in elke richting.

De renovatie van de Leonardtunnel zal 28 miljoen euro kosten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni