'Leopoldbomen' vlak bij AfricaMuseum

© Saskia Vanderstichele
| Het AfricaMuseum in Tervuren neemt onder andere de koloniale misdaden van koning Leopold II onder de loep.

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer gaat binnen twee jaar zeshonderd Leopoldbomen planten vlak bij het AfricaMuseum, dat onder andere een licht werpt op het koloniale verleden van Congo en België. Een opmerkelijke keuze, want de bomen zijn genoemd naar Leopold II, die verantwoordelijk was voor de bloedige kolonisatie van Congo.

De Acer Leopoldii, de esdoorn die het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer wil planten vlak bij het AfricaMuseum, is een stevige boom die vaak geplant wordt in parken. De boom is naar verluidt windbestendig en stelt niet veel eisen aan de bodem.

Alleen, de boom is genoemd naar koning Leopold II, die verantwoordelijk is voor de bloedige kolonisatie van Congo. En het AfricaMuseum, dat zo goed als naast de rotonde ligt waar de bomen over twee jaar moeten komen, bekijkt die koloniale periode in Congo erg kritisch.

"Ik heb twee keer moeten lezen toen ik het nieuws vernam," vertelt museumdirecteur Guido Gryseels aan de krant De Standaard. "Van alle mogelijke boomsoorten kiezen ze er net een uit die vernoemd is naar Leopold II. Ik wil er niet te veel achter zoeken, maar het is wel erg frappant."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?