Liberale vakbond roept op tot staking op 6 december

© PhotoNews
| De loonnormwet van 1996 is al lang een prioriteit van de vakbonden. Op de foto een actie van begin 2019.

De vakbonden houden op 6 december een actiedag tegen de loonnormwet van 1996 en tegen wat ze de "beknotting" van de syndicale vrijheden noemen. De christelijke en de socialistische vakbond concentreren zich die dag op een betoging in Brussel, maar daar doet de liberale vakbond niet aan mee. Hij roept op staking en zal lokale acties ondersteunen, zegt ACLVB-voorzitter Mario Coppens.

De liberale vakbond ziet het niet zitten om in coronatijden op te roepen tot een massale bijeenkomst in Brussel. Maar hij schaart zich wel achter de eisen van meer koopkracht en een wijziging van de loonnormwet. "De ACLVB zal dus staken en regionale initiatieven houden en ondersteunen mits inachtneming van alle geldende COVID-19-veiligheidsmaatregelen," klinkt het in een persbericht.

"We merken dat er een vraag is om lokale initiatieven te houden," duidt vakbondsvoorzitter Coppens. Maar in welke mate er effectief stakingen zullen zijn en welke impact die zullen hebben, kan hij nog niet zeggen.

De actie van 6 december wordt ook bij de andere vakbonden gedekt door een actieaanzegging, maar die is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat manifestanten die naar Brussel afzakken geen loonverlies lijden, zo zei de socialistische vakbond eerder deze week. Daar werd geen oproep tot staking gepland.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?