Lichaam Etienne Tshisekedi blijft nog even in Elsene

© Ivan Put

Het lichaam van de begin vorige maand in Brussel overleden Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi keert dan toch deze week niet terug naar Kinshasa. Eerder had de familie zaterdag 11 maart vooropgesteld als datum van zijn terugkeer, maar die datum wordt niet gehaald.

Dat meldde Tshisekedi's jongere broer, bisschop Gérard Mulumba, aan RTBF en wordt bevestigd door André Kabanda, vertegenwoordiger van Tshisekedi's partij UDPS in België, aan Belga. Wanneer het lichaam dan wel wordt overgebracht naar Congo, is nog niet duidelijk.

De familie van Tshisekedi was er eerder mee akkoord gegaan om zijn stoffelijk overschot te begraven op het kerkhof van de wijk Gombe, in het centrum van de Congolese hoofdstad Kinshasa. Zowel zijn biologische als zijn politieke familie wil Tshisekedi begraven op de partijzetel, in de wijk Limete, maar de overheid verbood dat omdat enkel op het kerkhof mensen begraven mogen worden.

Eind vorige maand kwamen de familie en de autoriteiten in Kinshasa overeen dat het lichaam begraven wordt in een speciaal vierkant van 500 m². "De werken daaraan zijn echter nog onvoldoende gevorderd", zegt Kabanda. Aan de RTBF zegt Mulumba echter dat de politieke familie de plaats die door de autoriteiten in Kinshasa werd voorgesteld "categoriek" weigert. "De werken die op de begraafplaats van Gombe gestart zijn moeten stopgezet worden."

"Bovendien is ook de veiligheid voor de familie niet verzekerd", gaat Kabanda verder. "Zowel de werken aan de begraafplaats als de veiligheid zijn de taak van de overheid, maar sinds vorige week donderdag zijn er geen rechtstreekse contacten meer geweest tussen familie en overheid."

Het lichaam van de oppositieleider blijft daarmee nog langer opgebaard in het funerarium van Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook
="tshisekedi
="tshisekedi
="Brand
="Personeel
="Kantoorgebouw
="Transmigranten

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?