Repatriëring stoffelijke overschot Tshisekedi op 11 maart

© Ivan Put

De familie van de overleden Congolese opposant Étienne Tshisekedi is akkoord om zijn stoffelijk overschot tijdelijk te begraven op het kerkhof van Gombe, in het centrum van de Congolese hoofdstad Kinshasa. Zijn repatriëring zou gebeuren op zaterdag 11 maart. Tshisekedi stierf op 1 februari in Brussel op 84-jarige leeftijd. Zijn lichaam ligt sindsdien opgebaard in het funerarium van Elsene.

De repatriëring liet zo lang op zich wachten, omdat er geen akkoord was tussen de biologische en politieke (zijn partij UDPS) families en het regime van president Joseph Kabila over de plaats waar Tshisekedi zal worden begraven en de datum van zijn repatriëring.

De UDPS wilde de opposant begraven op de partijzetel, in het westen van Kinshasa, maar de overheid verbood dat omdat het enkel toegelaten is om mensen te begraven op het kerkhof.

In een arrest dat vrijdag is ondertekend, is uiteindelijk opgenomen dat Tshisekedi zal worden begraven op het kerkhof van Gombe, in een speciaal vierkant van 500 vierkante meter waaraan momenteel nog wordt gewerkt. De gouverneur van Kinshasa André Kimbuta, die de onderhandelingen tussen de verschillende partijen leidde, verklaarde nog dat de grote tombe met het lichaam van de ex-premier zal worden bewaakt door de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?