Lichaam van Etienne Tshisekedi volgende week gerepatrieerd

© Ivan Put
| Tshisekedi's zoon Felix volgt zijn vader Etienne op als partijleider.

Het lichaam van Etienne Tshisekedi wordt naar alle waarschijnlijkheid volgende week naar Kinshasa gerepatrieerd. De Congolese opposant en vader van huidig Congolees president Félix Tshisekedi, overleed op 1 februari 2017 op 84-jarige leeftijd in Ukkel na een longembolie. Zijn familie probeert al maanden om het stoffelijke overschot naar de Democratische Republiek Congo (DRC) over te brengen.

"Volgens de laatste berichten vertrekt het lichaam op 29 mei vanuit Brussel. Dit veronderstelt dat alles (in Kinshasa) in gereedheid is gebracht voor de begrafenis, die gepland staat voor 1 juni," luidt het bij een bron bij het persagentschap Belga die anoniem wil blijven, en wordt aan verschillende media bevestigd door een naaste. Er werd in het verleden al verschillende keren gemeld dat de repatriëring voor binnenkort was, maar daar bleek telkens iets tussen te komen.

50 euro

Het stoffelijke overschot van Etienne Tshisekedi wordt intussen al twee jaar bewaard in een uitvaartcentrum in Elsene, voor de prijs van 50 euro per dag, zo werd eerder al bericht. Etienne Tshisekedi begon zijn politieke carrière aan de zijde van dictator Mobutu, maar richtte in 1982 de oppositiepartij UDPS op.

Onder Mobutu werd hij verschillende keren opgesloten, maar aan het einde van Mobutu's dictatuur leidde Tshisekedi enkele keren kort een regering van nationale eenheid, zonder veel succes. Ook onder vader en zoon Kabila bleef Tshisekedi oppositie voeren.

Félix

Na de dubieus verlopen verkiezingen van 2011 riep hij zichzelf nog uit als enige echte winnaar van de verkiezingen. De laatste jaren ging de gezondheid van vader Tshisekedi achteruit. In de zomer van 2016 keerde de toen 83-jarige na een lang verblijf in Brussel terug naar Kinshasa, wat tienduizenden Kinois op de been bracht, in de hoop dat hij bij de voor eind 2016 geplande verkiezingen Kabila zou kunnen verslaan.

Die verkiezingen werden uiteindelijk met twee jaar uitgesteld, en de zieke Tshisekedi reisde terug naar Brussel. Daar overleed hij begin 2017. Na het overlijden wierp Félix zich op als opvolger van zijn vader. Hij slaagde erin de basis voor hem te winnen, won de verkiezingen en werd in januari ingezworen als president van Congo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?