Lichaam van Frederik Vanclooster teruggevonden in kanaal, stiltemoment aan de VUB

© Facebook
| Frederik Vanclooster kwam na een feestje op oudejaarsavond nooit meer thuis opdagen.
Updated: 05-01-2020 - 15:25

Het lichaam van de vermiste Frederik Vanclooster is door duikers van de Vilvoordse brandweer teruggevonden in het kanaal. De 21-jarige jongeman was vermist sinds oudejaarsavond. Het parket Halle-Vilvoorde heeft ondertussen een wetsarts en het gerechtelijk lab van de federale politie aangesteld. "Zij gaan ter plaatse voor hun vaststellingen en zullen ons nadien opnieuw contacteren", zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau.

De onophoudelijke zoektocht naar de vermiste Frederik Vanclooster heeft tot de droevige ontdekking van het lichaam van de jongeman in het kanaal Brussel-Schelde geleid. Dat gebeurde door duikers van de Vilvoordse brandweer. Die namen deze ochtend een voorbeeld aan hun Brusselse collega's om ook dit weekend te blijven speuren naar de verdwenen Vanclooster.

'Einde van pijnlijke en lange zoektocht'

Nochtans was vrijdag beslist om de zoekactie tijdelijk stop te zetten tot na het weekend en pas dinsdag weer een nieuwe poging te ondernemen. Maar door de gunstige weersomstandigheden ging de Cel Vermiste Personen toch akkoord om verder te zoeken. Het lichaam van Vanclooster werd aangetroffen in het water ter hoogte van de Kruitfabriek waar hij samen met vrienden naartoe was getrokken om Nieuwjaar te vieren.

“We moeten inderdaad de trieste mededeling doen dat het lichaam van Frederik gevonden is, op een plaats waar de speurders al zeer snel naar gewezen hadden”, aldus burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A).

“Dit is een pijnlijk einde van een lange zoektocht voor veel mensen. De brandweerlui die vanochtend spontaan hebben aangeboden om voort te zoeken, hebben het lichaam aangetroffen. Ik wil iedereen bedanken voor hun enorme inzet die de laatste dagen door alle ellende heen is geleverd door tientallen honderden jonge en oude mensen."

Het parket Halle-Vilvoorde heeft ondertussen een wetsarts en het gerechtelijk lab van de federale politie aangesteld. "Zij gaan ter plaatse voor hun vaststellingen en zullen ons nadien opnieuw contacteren", zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau.

Scouts en gidsen reageren aangeslagen

Bij de Scouts en Gidsen Vilvoorde wordt met veel verdriet gereageerd op het overlijden van Vanclooster. Die was in Vilvoorde een van de leiders van de Akabe-tak, de tak binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen die zich inzet voor scouting voor jongeren met een handicap.

"De groepsleiding en de scoutsgroep zijn op dit moment niet in staat om hierop te reageren", meldt de groepsleiding in een korte mededeling. "Het ongeloof en het verdriet zijn op dit moment veel te groot. De verslagenheid is op dit moment onbeschrijflijk. Wel wensen we graag ter ere van Frederik mee te geven dat hij een zeer toegewijde en verantwoordelijke jongeman was die door iedereen geliefd was."

Stiltemoment op de VUB

Vanclooster volgde een opleiding computerwetenschappen aan de VUB. Op de campus in Etterbeek vindt vandaag de Brussels Universities Cyclocross plaats. Naar aanleiding van het overlijden van de student, hebben zowel de VUB als de ULB aan de organisatie van de veldrit gevraagd om een stiltemoment te houden voor de start.

"We leven heel hard mee met de familie van Frederik en met de medestudenten. Dit nieuws heeft een grote impact, zowel op zijn medestudenten als op de hele studentengemeenschap", zegt vicerector Romain Meeusen.

Ook rector Caroline Pauwels sprak haar deelneming uit. Ze doet dat op de website van de VUB. "Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Frederik en naar iedereen die hem gekend heeft. Het verlies laat ons stil worden. Op zo'n momenten vinden wij als universitaire gemeenschap ook steun bij en aan elkaar."

Studenten die het moeilijk hebben kunnen daarvoor terecht bij een studentenpsycholoog van de dienst studiebegeleiding. Dat kan via 02 629 23 06 en op het mailadres begeleiding@vub.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?