Ligweide, hellingen en speelpleintjes in Fontainaspark

De acht verdiepingen hoge toren naast het ACOD-gebouw aan het Fontainasplein is nu definitief geschrapt. Het schepencollege trekt 200.000 euro uit om de plannen voor het Fontainaspark te laten hertekenen, met onder meer een ligweide en omheinde speelpleintjes. Hiermee gaat schepen Ans Persoons (SP.A) in op vragen van de buurt.

De acht verdiepingen hoge toren, met vooral woningen voor alleenstaanden, komt er dus niet. De geplande, gelijkvloerse horecazaak met terras verhuist naar een kleiner pand verderop aan de Zespenningenstraat. In plaats van het gebouw komt er extra groene ruimte die naadloos moet overlopen in het Fontainasplein dat ook groen wordt ingekleurd. Ans Persoons: “Een sterkere link tussen plein en park was een vraag van de werkgroep ‘Groene Ruimte’ die opgericht werd in het kader van het participatieproject rond de heraanleg van de centrale lanen. Investeren in de wijken die aansluiten bij het hypercentrum is erg belangrijk om de leefomgeving van de Brusselaars te verbeteren: dit nieuwe park moet de tuin worden van iedereen die zich geen privétuin kan veroorloven.”

Het nieuwe park telt volgens Persoons tien procent meer groene ruimte dan het huidige, er komt een afwisseling van hellingen, bomen, planten en grasvelden. Er komen ook verschillende omheinde speelpleintjes voor kinderen van drie tot acht en van negen tot twaalf jaar en een ligweide. Het park wordt niet omheind, ook de Baardgang – een voormalig steegje naast de vakbond, nu een kasseiweg – wordt in het project opgenomen. Het park krijgt ingangen langs het Fontainasplein, de Anderlechtsesteenweg, de Zespenningenstraat en de Van Arteveldestraat.

Multisportterrein
De woongelegenheid wordt overigens niet geschrapt, aan de Zespenningenstraat komt een vijf verdiepingen hoog gebouw met negentien gezinswoningen, twee onthaalruimtes voor kinderen en 45 parkeerplaatsen. Aan de Van Arteveldestraat komen er 35 studio’s die ook aan studenten kunnen verhuurd worden. Ook de sportievelingen komen aan hun trekken met een multisportterrein, een semi-ondergrondse sportzaal en een informeel voetbalveld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?