Luc Hennart, voorzitter van de Rechtbank van Brussel, in het justitiepaleis

| Luc Hennart, de vroegere voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel.

Luc Hennart noemt uitspraken van aangevallen agente in Sint-Joost onprofessioneel

© BRUZZ
23/11/2020

Een van de agenten die vorige week is aangevallen tijdens een coronacontrole in Sint-Joost-ten-Node getuigde in een interview op RTL. De voormalige voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg Luc Hennart reageert teleurgesteld op wat hij een “onprofessionele reactie” noemt. “De maatschappij moet goed beseffen dat die persoon later nog een straf krijgt. Agenten weten dat en zouden niet mogen reageren zoals gewone burgers.”

Tijdens een covid-controle in de Aarschotstraat in Sint-Joost werden enkele agenten aangevallen door een man die zich verzette en het dienstwapen van een agente probeerde af te nemen. Het voorval past in het rijtje van gewelddadige incidenten naar agenten toe in Brussel, iets wat het publieke debat heeft doen opwakkeren.

In een interview met RTL heeft de agente zelf een getuigenis gegeven van wat er is gebeurd. Daarin beschrijft ze hoe shockerend het incident was: “Hij zei letterlijk dat hij mijn keel wilde doorsnijden. Op dat moment gaat er een electroshock van 2.000 volt door je lijf.”

Gevoel van straffeloosheid

“Het enige wat toen nog door mijn hoofd flitste, was dat ik mijn familie en geliefden wilde terugzien. Je denkt niet meer na als politievrouw”, aldus de agente. In het interview klaagt ze vooral ook aan dat de agressor, een man die niet in België is ingeschreven, de dag van het voorval alweer op straat stond. “Je aanvaller zonder straf weer vrij zien komen, dat steekt”, reageerde ze.

Volgens voormalig rechtbankvoorzitter Luc Hennart zouden agenten nochtans goed moeten weten dat dit niet betekent dat de man er zonder straf vanaf komt: “Het is niet omdat een verdachte vrijgelaten wordt dat hij later geen straf krijgt. Daar beslissen de procureur des Konings en eventueel een onderzoeksrechter over.”

Hennart begrijpt de reactie van de agente, maar is van mening dat ze op een professionele manier had moeten reageren, en niet zoals een gewone burger. “In de pers verklaren dat er straffeloosheid heerst, klopt dus gewoon niet”, zegt Hennart in RTL.

Kloof tussen politie en justitie

De reactie van de ex-rechtbankvoorzitter is bij politievakbond VSOA in het verkeerde keelgat geschoten. “Hij deed uitspraken die minachtend zijn voor ons beroep. De aanvaller herhaalde meermaals dat hij haar wilde kelen. Daaruit zou je toch kunnen afleiden dat dit individu te gevaarlijk is om meteen in vrijheid te stellen. Gisteren werd een andere amokmaker vrijgelaten, terwijl onze collega nog altijd in het ziekenhuis ligt. Hoe vaak nog?”, dat zeggen voorzitters Vincent Gilles en Vincent Houssin in Het Laatste Nieuws.

De politievakbond antwoordt dat agenten goed op de hoogte zijn van de strafrechtelijke procedure, en dat vrijlating niet gelijk staat aan straffeloosheid, maar de voorzitters benadrukken dat het vaak moeilijker ligt, aangezien de agressor van de agente hier niet staat ingeschreven, en "in de anonimiteit kan verdwijnen.”

“Deze uitlatingen van een ererechter vergroten alleen maar de (toch al aanzienlijke) kloof tussen politieagenten en justitie, maar ook versus magistraten”, besluiten Gilles en Houssin van VSOA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, coronacontrole, geweld tegen de politie, Luc Hennart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni