Luchtvervuiling en lawaai verhogen bloeddruk

© Bart Dewaele

Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling verhoogt geleidelijk het risico op hoge bloeddruk. Dat staat dinsdag te lezen in een Europees onderzoek, uitgevoerd op meer dan 41.000 stedelingen. Blootstelling aan lawaai heeft een gelijkaardig effect.

Volgens de studie zou in het meest vervuilde deel van de stad één persoon extra op honderd een hoge bloeddruk ontwikkelen, dit in vergelijking met de inwoners van een gezondere wijk.  Dit risico is vergelijkbaar met dat van een persoon met overwicht (een Body Mass Index tussen de 25 en 30).

Ook lawaai – vooral door verkeer – heeft een impact. Mensen die in drukke straten met luidruchtige nachtverkeer wonen, hebben meer kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Gemiddeld gaat het om een verhoogd risico van zes procent tegenover zij die in straten wonen waar het ten minste 20 procent stiller is.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift European Heart Journal. Zo’n 41.072 mensen in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland en Spanje werden onderzocht.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?