'Maak van conservatorium een nv van publiek recht'

"Een nv van publiek recht lijkt een geschikte constructie voor het Brusselse conservatorium om tot een oplossing te komen," zegt staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), verantwoordelijk voor de Regie der Gebouwen.

Hij reageert hiermee op de oproep van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) en minister van Schoolinfrastructuur van de Franse Gemeenschap Jean-Marc Nollet (Ecolo) aan het adres van de federale regering om dringend werk te maken van de renovatie van het Koninklijk Conservatorium.

Het gebouw in de Regentschapsstraat, dat eigendom is van de federale overheid en zowel door het Vlaamse Koninklijk Conservatorium als door het Franstalige Conservatoire Royal gebruikt wordt, verkeert al jaren in zeer slechte staat. Heel wat lokalen en zalen zijn bouwvallig, sommige zo erg dat ze niet meer gebruikt kunnen worden. Dit voorjaar kon de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd er niet meer plaatsvinden. Volgens Smet komt stilaan ook de onderwijsopdracht van beide conservatoria in het gedrang. En dat allemaal omdat de Regie der Gebouwen al jaren niet investeert in het gebouw.

Afgelopen vrijdag engageerden de regeringen van de Vlaamse en Franse Gemeenschap zich om tot een 'gedeelde' oplossing te komen, bijvoorbeeld via de oprichting van een nv van publiek recht.

Verherstraeten liet maandag weten tevreden te zijn met dit voorstel. "Een nv van publiek recht waaraan alle betrokken entiteiten deelnemen, kan een geschikte constructie kan zijn," zegt zijn woordvoerder.

"Dat wordt dan een nv met als aandeelhouders de federale overheid, die het gebouw inbrengt, de gemeenschappen, die de conservatoria al 32 jaar beheren, en eventueel andere partners zoals het Brussels Gewest en de Stad Brussel. Samen kan er een masterplan voor de renovatie uitgewerkt worden." Binnenkort komt er hierover een formeel overleg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?