Maes: ‘Bouw een fietsbrug aan Sainctelette’

© Metamorfose Project Team
Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) wil dat de Brusselse regering werk maakt van een fietsbrug tussen de Leopold II-laan en het Saincteletteplein. “De fietspaden in de buurt komen nu nergens op uit”.

Maes haalt haar inspiratie uit de fietsbruggen over het kanaal op de Koninginnelaan. Die werden nog aangelegd door toenmalig Brussels minister Jos Chabert (CD&V)

Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) moet die operatie nu herhalen voor Sainctelette, vindt Maes. Ze wijst op het nieuwe fietspad aan de Koolmijnkaai "dat nu uitmondt op het niets. Je moet met de fiets in tegenrichting het kruispunt oprijden als je naar de Havenlaan wil, en dat is zeer gevaarlijk."

Maes deed daarom beroep op studiebureau Metamorfose Project Team om een fietsveilig tracé uit te werken. Dat voorziet twee fietsbruggen aan weerszijden van de bestaande bruggen en een korte fietstunnel onder de Sainctelettebruggen, die de Koolmijnenkaai en de Havenlaan verbindt.

"Bruggen hebben het voordeel dat de verkeersstromen gescheiden blijven," zegt Maes aan brusselnieuws.be. "De tunnel onder de brug zorgt ervoor dat de fietser ongestoord verder kan langs het kanaal en zich niet moet mengen in het verkeer."

Grouwels: 'Tunnel bestuderen'
Minister Grouwels zegt dat ze de optie van de tunnel bekijkt. "Er werd voorgesteld Beliris die ingreep te laten uitvoeren, samen met de onderbrugging van de Jules De Troozsquare en de Van Praetbrug," zegt ze. "De kostprijs zou 400.000 euro bedragen." Over de uitvoerbaarheid van de fietsbruggen is Grouwels minder zeker. De status van de Sainctelettebrug als beschermd monument kan daar een hinderpaal zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?