Magdalijns: 'Gemeente Oudergem staat niet achter Delta Tower'

JP
© BRUZZ
29/11/2017

Waarnemend burgemeester van Oudergem Christophe Magdalijns (Défi) staat niet achter het ontwerp van de Delta Tower. Dat is een woon-, werk en recreatietoren die in Oudergem zou komen. Het pas voorgestelde ontwerp is "te groot en te hoog, en de gemeente is niet geraadpleegd of de burgers daar wel op zitten te wachten."

Het Herrmann-Debrouxviaduct en de aanpalende Delta-site in Oudergem zijn volop in ontwikkeling. Afgelopen zomer verspreidden bouwpromotoren Unibra en Thomas & Piron hun projectoproep voor de Delta Tower, onder begeleiding van de Brusselse bouwmeester. Die zou komen op de hoek van de Triomflaan en de Beaulieulaan, een belangrijke Brusselse stadspoort.

Woensdag brengt de Franstalige krant L'Echo naar buiten dat de Japanse architecten Fu­ji­moto Ar­chi­tects en hun Belgische collega's Awaa Ar­chi­tec­ture zijn gekozen als winnaar van de ontwerpwedstrijd. De toren zou 35.000 vierkante meter beslaan, voor woonruimte, horeca, handelszaken, kantoren en eventueel zelfs een bioscoop. Hun voorstel illustreert een visie, het is geen afgewerkt project.

Het project is te grootschalig voor de gemeente, zegt waarnemend burgemeester Christophe Magdalijns (Défi) woensdag aan BRUZZ. "Enkele politici nemen hier de beslissingen over iets dat in de eerste plaats Oudergemnaren aangaat. We moeten ook naar de burgers luisteren en kijken waar nood aan is," zegt hij. Hij vreest dat een project als de Delta Tower een bevolkingsgroei veroorzaakt die de gemeente op het vlak van dienstverlening niet kan volgen. "Stel dat er woonruimte bijkomt voor duizend extra mensen. Dan moeten er ook extra middelen komen om te kunnen voorzien in scholen, sportcentra en culturele voorzieningen," redeneert Magdalijns.

De Delta-site is opgenomen in het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling, waartegen de gemeente eerder al protesteerde. "We hebben dat plan grondig bestudeerd, en zijn tot de conclusie gekomen dat veel aspecten ervan niet goed zijn voor de gemeente," zegt Magdalijns. Het college bundelde zijn bezwaren tegen een aantal iconische bouwprojecten eerder al in een motie.

Wat betreft de plannen voor het Herrmann-Debrouxviaduct staan Gewest en gemeente wél op één lijn, zegt Magdalijns nog.

Ronde van Brussel: Oudergem

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op voor het gemeentehuis van de negentien gemeenten. De gemeente OUDERGEM leer je in dit dossier kennen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Samenleving , Ronde van Brussel: Oudergem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni