Magneetvissers halen zeven wapens en vijf ton ijzer uit het kanaal

© © ND Metal Detection Benelux
| Magneetvissers Nadim Ghandour en Dimitri Ticqet aan het werk.

Een groep magneetvissers stootte vorige week in Anderlecht op zeven oude en recente wapens van verschillende kalibers, die op dezelfde plek in het kanaal gedumpt werden. De magneetvissers overhandigden de wapens aan de politie. Op een maand tijd visten de hobbyisten al meer dan vijf ton ijzer uit het water. "We willen mee helpen om het kanaal proper te houden voor de fauna en flora."

“Het gebeurt niet vaak dat we zeven keer na elkaar beet hebben, en telkens een ander wapen uit het water vissen”, getuigt magneetvisser Nadim Ghandour. Het ging om verschillende types wapens, zoals een kalasjnikov, twee shotguns, twee Walthers en een Smith & Wesson.

Nog geen twee weken in het water

Het was duidelijk dat de wapens niet gelijktijdig gedumpt waren. “De twee shotguns, van een Filippijns merk, waren helemaal verroest. Ze waren vooraan en achteraan afgezaagd. Deze waren al zeker twintig jaar oud. De .22-kaliber Smith & Wesson daarentegen, was heel recent. Het wapen zag er nog fonkelnieuw uit. Ik denk dat het nog geen twee weken in het water heeft gelegen. Het was akelig om zien, omdat we beseften dat het goed mogelijk was dat dit wapen niet zo lang geleden nog gebruikt is geweest. Tegelijkertijd is het wel spannend, want stel je maar eens voor dat we bij toeval botsen op een moordwapen waar de politie al een hele tijd naar op zoek is?”

Het verbaast Ghandour niet dat de wapens op identiek dezelfde plek gedumpt werden. “Dit was een ideaal plekje om wapens te laten verdwijnen: je kan er met de auto tot op een meter of twee van de vaart rijden, je blijft er gemakkelijk ongezien, en nadien sta je op vijf minuten tijd opnieuw op de autostrade.”

De interesse voor het magneetvissen werd bij Ghandour gewekt toen hij een krantenartikel las over enkele jongeren die wapens van de Bende van Nijvel uit het kanaal Brussel-Charleroi gevist hadden. Intussen is het magneetvissen een uit de hand gelopen hobby voor Ghandour. Samen met een vriend, Dimitri Ticqet, richtte hij de groep ‘ND Metal Detection Benelux’ op.

Fauna en flora

Met het magneetvissen wil Ghandour naar eigen zeggen zijn steentje bijdragen aan het proper maken van het kanaal. “Je kunt je bijna niet voorstellen wat voor rommel je onder de waterspiegel zoal terugvindt. Op ongeveer twee maanden tijd hebben we al meer dan vijf ton ijzer uit het kanaal opgevist. Voor de fauna en flora in het water kan die vijf ton al een verschil maken.”

In Brussel zit je als magneetvisser zeker goed, zegt Ghandour. “Ik ben ook al in Vlaanderen gaan vissen. Vang je daar 50 kilogram ijzer op een hele dag tijd, dan mag je al tevreden zijn. Op een goeie plek in Brussel heb je aan zes uur magneetvissen genoeg om een container van 600 kilogram te vullen. Niet abnormaal in een grootstad, natuurlijk.”

Waar in Brussel de hotspots voor het magneetvissen zich precies bevinden, wil Ghandour niet vertellen. “Dat is een ongeschreven regel in het magneetvissen”, zegt hij. “De beste plekjes houden we voor onszelf, dan kunnen we er later nog nieuwe vondsten doen.”

Magneetvissers vissen wapens uit het kanaal
© © ND Metal Detection Benelux
| De vissers overhandigden de zeven vuurwapens aan de politie.

Ghandour en zijn vrienden vinden niet alleen maar wapens terug. Naast een berg oud ijzer vissen ze soms interessante voorwerpen uit het water. “Tientallen kluizen, die jammer genoeg altijd leeg zijn, talloze fietsen, en zelfs één keer een zeldzame Flandria-motorfiets uit 1964”, aldus Ghandour.

Steeds meer cowboys

Veiligheid staat voor Ghandour voorop. “Als we wapens of andere potentieel gevaarlijke voorwerpen vinden, waarschuwen we steeds de politie. De laatste tijd zien we steeds meer cowboys opduiken, die vrolijk poseren met een mortiergranaat naast hun hoofd. Dat kan echter levensgevaarlijk zijn. Zo’n toestanden willen we niet, en dus behouden we goede contacten met de autoriteiten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?