Mahdi dringt bij regio's aan op collectieve huisvesting Oekraïners

Sammy Mahdi (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer van het federaal parlement. Sammy Mahdi (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer van het federaal parlement.
© Belga Images
| Sammy Mahdi (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer van het federaal parlement.
© Belga Images
| Sammy Mahdi (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer van het federaal parlement.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi dringt er bij de regio's opnieuw op aan om zo snel als mogelijk werk te maken van duurzame en collectieve huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen. "Het heeft geen zin om elkaar met de vinger te wijzen," zo zei de staatssecretaris woensdag tijdens een actualiteitsdebat in de Kamer. Intussen dringt een aantal Franstalige partijen bij Mahdi aan om de federale fase van het crisisbeheer af te kondigen.

Volgens staatssecretaris Mahdi (CD&V) loopt de registratie van Oekraïense vluchtelingen op de Heizel op wieltjes. "De registratie van vluchtelingen loopt overal moeilijk, behalve in België," zei Mahdi. Er is een capaciteit tot 3.000 registraties per dag, maar die maximale capaciteit is voorlopig niet nodig. Intussen zijn er wel 24.475 attesten voor tijdelijke bescherming afgeleverd.

Via de #PlekVrij-campagne kunnen burgers en organisaties een opvangplaats aanbieden. De campagne heeft al geleid tot 30.000 beschikbare plaatsen. Maar volgens de staatssecretaris is er dringend nood aan duurzame en collectieve huisvestingsmogelijkheden. Daarvoor rekent Mahdi op de regio's, die bevoegd zijn voor huisvesting. Op Vlaams niveau wordt werk gemaakt van nooddorpen, maar die zijn nog in opbouw. Volgens Mahdi heeft het geen zin om "naar elkaar te wijzen", maar is er wel "snel nood aan structurele en collectieve huisvesting".

Intussen dringen enkele partijen aan Franstalige kant erop aan de federale fase voor het crisisbeheer te activeren. Zo vindt Hervé Rigot (PS) dat de federale regering "de leiding moet nemen" en ook François De Smet (Défi) vindt dat de coördinatie bij dit soort crisissituaties best op federaal niveau gebeurt. Volgens Mahdi heeft hij eerder al aangegeven dat hij de federale fase indien nodig wil activeren, maar hebben de deelstaten gezegd dat dat niet nodig is.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?