Mahdi over nieuwe bezetting sans-papiers: ‘Kunnen we niet tolereren’

© PhotoNews
| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
Updated: 23-08-2021 - 15:38

Sinds vorige week bezet een groep van ongeveer 250 sans-papiers de voormalige KBC-zetel in Molenbeek. “Op het moment dat we vrouwenactivisten die vluchten voor de taliban proberen te redden, zijn acties van mensen die hier onwettig verblijven en geen nood hebben aan bescherming behoorlijk cynisch”, reageert staatssecretaris Mahdi.

De mensen zonder papieren die sinds vorige week donderdag in het oude KBC-gebouw zitten vlakbij het kanaal noemen hun bezetting "occupation zone neutre." Dat is een verwijzing naar de neutrale zone die er op initiatief van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi is gekomen in de buurt van de Begijnhofkerk toen daar een hongerstaking aan de gang was. De sans-papiers in het KBC-gebouw vinden dat het “nu meer dan ooit noodzakelijk is om geregulariseerd te worden.”

Mahdi zelf reageert kritisch op de nieuwe bezetting. “We kunnen dergelijke acties niet tolereren. Er bestaat een veelvoud aan procedures voor het bekomen van een verblijfsrecht en deze moeten gevolgd worden", zegt de staatssecretaris.

'Behoorlijk cynisch'

“Op het moment dat we vrouwenactivisten die vluchten voor de taliban proberen te redden, zijn acties van mensen die hier onwettig verblijven en geen nood hebben aan bescherming trouwens behoorlijk cynisch", gaat Mahdi verder.

De staatssecretaris benadrukt nogmaals dat bezettingen of andere drukkingsmiddelen geen zin hebben en dat regularisatiedossiers op basis van het huidige regularisatiebeleid worden beoordeeld.

Molenbeek

De gemeente Molenbeek heeft meteen gecontroleerd of de bezetting veilig verloopt en heeft contact opgenomen met de nieuwe eigenaars van het gebouw. Hun standpunt is nog niet gekend. Molenbeek treedt daarbij op als bemiddelaar.

"Onze sociale dienst gaat morgen ter plaatse om na te gaan of op humanitair vlak alles correct verloopt", stelt Rachid Barghouti, woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS). "We hebben voor het ogenblik nog geen opmerkingen gehad van omwonenden. Onze prioriteit is het gebouw beveiligen."

Het collectief dat het gebouw bezet bestaat uit een 250-tal mannen, vrouwen en kinderen die overdag aanwezig zijn. Een 100-tal mensen brengt er ook de nacht door.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?