Man aangevallen uit homohaat

© belgianchocolate
In het centrum van Brussel is vorige week een man zwaar toegetakeld omdat hij homo is. Omstaanders probeerden hem te wurgen en toen het slachtoffer een pitabar invluchtte werd hij er door verschillende mensen in elkaar geslagen. De uitbater kon een drama voorkomen.

De vriend van het slachtoffer getuigt op zijn facebookpagina over de feiten, die zich voordeden op de Anspachlaan, ter hoogte van de Beurs.

"Vorige week, van zondag 12 op maandag 13 juni, is Bart (mijn vriend) slachtoffer geworden van zware agressie. Niet omdat hij zelf ruzie zocht, niet omdat hij een dure telefoon in de hand had en ook niet omdat hij zich op late uren in onveilige buurten bevond. Bart is aangevallen omdat hij homo is. En omdat hij met een vriend over straat liep aan wie je - in tegenstelling tot Bart - duidelijker kan zien dat hij homo is. En de groep die Bart tegenkwam vond dat dit niet kon."

"Bart liep vorig weekend over de Anspachlaan, na een feestje, ter hoogte van de Beurs - centrum Brussel dus - met een goeie vriend van hem die uit Barcelona op bezoek was. En die jongen ziet er nogal 'vrouwelijk' uit. Ze liepen voorbij een pitabar en er werd van in het café iets naar hen geroepen en gelachen. Bart en Rolando liepen door, maar twee mannen, van Noord-Afrikaanse origine, die vanop het terras rechtgesprongen waren, hielden hun tegen. Bart is toen na een aantal opmerkingen dadelijk in het gezicht geslagen en dan heeft een van de twee mannen hem trachten te wurgen."

Niemand grijpt in
Het blijft niet bij die ene agressie. "Bart is toen weggelopen, instinctief naar de plaats waar er mensen waren (de pitabar), in plaats van er van weg," vertelt de vriend. "Daar heeft hem iemand een voetje gelicht en is hij tussen de stoelen terechtgekomen. Half in het restaurant liggend, half op de stoep is een groep op hem beginnen intrappen en is er met een zware houten stoel op zijn hoofd geslagen. Bart lag op de grond, in een plas bloed, aangezien hij hevig bloedde uit zijn hoofd.Niemand heeft de aanvallers tegengehouden."

Gelukkig voor het slachtoffer had de uitbater van de zaak ondertussen de politie gebeld, die snel ter plaatse was en erger kon voorkomen. Bart komt er uiteindelijk vanaf met hechtingen aan het hoofd, rugpijn, een aantal builen en schrammen.

Camerabeeld
Sven Mary is advocaat van het slachtoffer, dat zich nu burgerlijke partij stelt. Een van de aanvallers in de pitabar is volgens de vriend te herkennen op camerabeelden. De verdachte is gearresteerd, zou ook al een strafblad hebben en van Guatemalteekse afkomst zijn. De twee die hem op straat aanvielen konden vluchten.

De vriend van het slachtoffer legt ook uit waarom hij het verhaal postte. "Persoonlijk ben ik heel sterk tegen racisme gekant maar ik heb een hekel aan die reusachtige mantel der liefde en hypocrisie waaronder heel veel verdwijnt in België, omdat de oplossing te complex is.(...)

Bekende homo-politici reageerden al ontzet op het verhaal via Facebook. "Dit is onaanvaardbaar," zegt Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet. "Een kleine groep verziekt heel veel. Vaak wordt geweld tegen holebi's niet aangegeven, of blijft het bij verbale agressie. Nieuwe Belgen of migranten ontwikkelen zich als een soort zedenpolitie."

Ook Brussels staatssecretaris voor onder meer Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen!) reageerde. "We zijn intussen in Brussel bezig met een campagne tegen homohaat en geweld tegen holebi's (waarbij een groot stuk te maken heeft met de bewustmaking van de politiediensten) maar we moeten ook niet naïef zijn: het is pas op termijn dat dit soort campagnes resultaat zal opleveren. Het belangrijkste is dat de holebi-gemeenschap zich niet in een slachtofferrol laat duwen en het recht op veiligheid blijft opeisen. Uit studies weten we dat dit gedrag vooral voorkomt bij jongeren uit macho-milieus. We moeten dus ook via scholen, jeugdhuizen, verenigingen ... werken aan een mentaliteitswijziging bij die groep."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?