Man die jarenlang Manneken Pis aankleedde is overleden

De man die jarenlang Manneken Pis aankleedde is vrijdag overleden. Jacques Stroobants was sinds de jaren 70 officieel de kamerheer van het Manneken en verzorgde zijn kostuums.

brandweer_manneken_pis (2)
© Jef Van de VeireBRUZZ
| Manneken pis als brandweerman

Brusselaar Jacques Stroobants was ambtenaar van de stad Brussel toen hij in de jaren 70 werd aangesteld tot officiële aankleder van het Manneken. Dat bleef hij tot aan zijn pensioen in 2005.

Jacques Stroobants en Manneken Pis
© Jacqueline Stroobants
| Jacques Stroobants en Manneken Pis in het kostuum van de aankleder

Manneken Pis kreeg een deel van zijn garderobe van koningshuizen en ambassades. Maar ook de vrouw van Jacques Stroobants maakte eigenhandig meer dan 200 kostuums voor het beeldje van de plassende jongeman.

Die kostuums worden samen met de rest van de collectie bewaard in de garderobe van Manneken Pis in de Brusselse Eikstraat.

Stroobants is vrijdag overleden. Hij is 75 geworden. De begrafenisplechtigheid voor Jacques Stroobants vindt zaterdag 10 februari plaats om 10 uur in Haren. Manneken Pis zal zaterdag tussen 9 en 10 het kostuum van de aankleder dragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?