Mandela zorgt voor wrijving in gemeenteraad

CDH en CD&V van de stad Brussel willen een straat of plein noemen naar Nobelprijswinnaar Nelson Mandela. Dat leidde tot wrijving in de Brusselse gemeenteraad.

Mandela was de eerste president van het Zuid-Afrika na de Apartheid. Hij was ook de anti-Apartheidsstrijder die achttien jaar in de gevangenis op Robbeneiland opgesloten was.

Het voorstel van CDH/CD&V tijdens de jongste gemeenteraad is een voorstel van eerste orde voor de hoofdstad van Europa. Maar jammer genoeg dreigde het voorstel door een onhandige aanpak van (vooral) Bertin Mampaka (CDH) de mist in te gaan.

Maar ook Bianca Debaets (CD&V) kreeg een veeg uit de pan. Niet van de meerderheid, maar van Marie Nagy (Ecolo), eveneens op de oppositiebanken.

Nagy steunt (net zoals Johan Van den Driessche van N-VA) het voorstel, zij het met tegenzin. Ze verwijt de christendemocraten opportunisme en recuperatie. Over een dergelijk voorstel overleg je eerst met alle partijen van meerderheid en oppositie, zo spelde Nagy de christendemocraten de les. Nelson Mandela verdient beter.

Eerste schepen Alain Courtois (MR) en burgemeester Yvan Mayeur zijn gewonnen voor het voorstel, als het gedragen wordt door de hele gemeenteraad. Ook willen ze straten en pleinen uitbreiden met gebouwen. Ze stellen zich niet tevreden met een achterafstraatje.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?