Manga Cat Café: van vrijmetselaars- tot kattentempel

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
11/02/2015

Op 13 februari opent het Manga Cat Café zijn deuren in de Koningsstraat in een ruimte boven de Ultieme Hallucinatie. Het concept: een gespecialiseerde leeszaal met zes snorrende mascottes.

Het pand, officieel het Huis Cohn Donnay, huisvest al tientallen jaren De Ultieme Hallucinatie. De volledige bel-etage werd en wordt gebruikt als brasserie en restaurant; in het prachtige achterhuis vonden tal van besloten dinertjes en politieke vergaderingen op het allerhoogste niveau plaats. VTM werd er boven de doopvont gehouden.

Op de eerste verdieping vond, in de eerste helft van de vorige eeuw, de enige joodse vrijmetselaarsloge van het land onderdak. Fred Dericks, de ziel achter De Ultieme Hallucinatie, heeft dit merkwaardige interieur altijd intact gelaten: een katheder op treden, het geheel van streng aandoende banken en lambriseringen. De maçonnieke en de joodse symbolen en de verdere elementen van de aankleding waren door de vroegere eigenaars meegenomen.

Trend
Deze grote ruimte wordt nu een paradijs voor katten en manga’s. Het eerste kattencafé zag het daglicht in Taiwan. Het verschijnsel waaide over naar Japan en groeide uit tot een echte rage. De kat is daar hét symbool van geluk, welvaart en succes in zaken. De oude legende vertelt dat een feodale heer uitrustte onder een boom en met de grootste aandrang gewenkt werd door een kat. Nieuwsgierig ging hij naar het dier toe en toen vernielde een blikseminslag de idyllische plek. Het verhaal kent talloze varianten en de wenkende kat werd hét icoon van de manga’s.

Later zagen de Katzentempel en het Schnurrcafe in München en Berlijn, Le Palais des Chats in de omgeving van het Grand Palais en het Petit Palais te Parijs en de Gatotheca in Madrid het levenslicht. Vorig jaar nog volgde Le Chat Touille in Sint-Gillis.

Ook in het Brusselse Chinatown krioelt het van beeldjes van katten met een mobiel voorpootje. Kortom, de kat is voor het Japanse stripverhaal wat Snoopy is voor Charlie Brown en - om in de Belgische stripwereld te blijven - wat Jolly Jumper en Rataplan zijn voor Lucky Luke. Dat zijn nog heel armoedige vergelijkingen.

Zonder flash
Het Brussels Manga Cat Café wordt een gespecialiseerde leeszaal waar snorrende mascottes een onvergelijkbare sfeer van huiselijkheid moeten creëren. De klant bestudeert het manga menu en krijgt het bestelde exemplaar na het inleveren van zijn identiteitskaart. De strips zijn in perfecte staat en moeten dat ook blijven. Bij de geringste beschadiging moet een boete van 15 euro opgehoest worden. Elke maand stelt een privéverzamelaar zijn collectie ter beschikking.

Voorlopig nemen zes viervoetige ambassadeurs de honneurs waar; zij mogen aangeraakt worden als zij daar zin in hebben. Fotograferen mag, maar zonder flash. Voederen is uit den boze. Het lijkt wel op de vleesgeworden droom van de excentrieke kunstenares Leonor Fini. En dit alles in een uniek interieur. “Rien a bougé,” verzekert de woordvoerster.

Manga Cat Café, Koningsstraat 316, Sint-Joost. Voorlopig enkel op vrijdag en zaterdag van 18 tot 23 uur. Reserveren via 0473/97.93.73

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni