Manifestatie aan kabinet Van Quickenborne tegen wetsontwerp over demonstratieverbod

© BRUZZ
07/06/2023

Aan het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in Brussel heeft woensdagochtend een manifestatie plaatsgevonden tegen het wetsontwerp over een gerechtelijk betogingsverbod, dat woensdagnamiddag gestemd wordt in de Kamercommissie Justitie. Het wetsontwerp kwam er op vraag van Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

De actie werd georganiseerd door de vakbonden ABVV-FGTB, ACV-CSC en ACLVB-CGSLB, Greenpeace, Liga voor Mensenrechten, Vluchtelingenwerk en FOS. Enkele honderden syndicalisten en activisten waren aanwezig.

Het wetsontwerp om justitie 'menselijker, sneller en straffer' te maken kwam er op vraag van Brussels burgemeester Philippe Close (PS), die daarmee een einde wou maken aan de vernielingen en amokmakerij in Brussel gedurende de betogingen tegen de coronamaatregelen. Close liet zich daarbij inspireren door de wetgeving om hooliganisme te bestraffen.

De bedoeling van de hervorming is om relschoppers - die eigenlijk geen deel uitmaken van een betoging maar zich wel mengen om vernielingen aan te richten - aan te pakken. Maar volgens het ABVV zijn de bepalingen in het wetsontwerp zo breed gedefinieerd dat iedereen die in de toekomst actievoert, hierdoor geviseerd kan worden.

'Te vaag'

De vakbonden en middenveldsorganisaties hekelen de 'vaagheid' van de wetgeving die voorligt. Federaal secretaris van het ABVV Raf De Weerdt benadrukt "dat het recht op betogen inperken voor de vakbonden onaanvaardbaar is". "De wet is zo ruim geformuleerd dat niet enkel zware, maar ook lichte feiten bestraft kunnen worden."

De Weerdt stelt dat er trouwens al eerdere voorvallen zijn waarbij wetgeving als hefboom dient om syndicalisten en activisten te bestraffen. "Zo werd de wet rond belemmering van het verkeer gebruikt om 18 van mijn collega's te veroordelen voor het blokkeren van een weg."

Zeebrugge

Ook Greenpeace vreest dat de wetgeving te breed is. Veertien Greenpeace-activisten staan terecht voor een actie aan de gasterminal van Fluxys in Zeebrugge. Hun proces is woensdag van start gegaan.

Raoul Hedebouw, voorzitter van de PVDA, gelooft dat "deze wetgeving een hefboom is om het middenveld en de sociale beweging preventief monddood te maken. België gaat steeds verder in een antidemocratische logica." Volgens Hedebouw bestaat de kans dat de wetgeving niet gestemd zal worden.

"Je voelt dat Vivaldi slecht gepakt is. De vakbonden en brede samenleving zetten de federale regering onder druk. Met de PVDA-PTB zullen we woensdagnamiddag een amendement indienen om de wet af te voeren."

d290b83a-fyasfihxoaa1rlq.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni