Manifestatie tegen uithuiszettingen op Sint-Jansplein

EDB
© BRUZZ
01/09/2020

Op dinsdagmiddag zal het ‘Front tegen uithuiszettingen’ protesteren tegen het aflopen van het verbod op uithuiszettingen. “Er bestaat een politieke oplossing, maar er is geen moed.”

Het verbod op uithuiszettingen liep af op 31 augustus, wat huisbazen opnieuw de kans geeft om huurders met achterstallige betalingen te vragen het pand te verlaten. Daar wil het ‘Front tegen uithuiszettingen’ tegenin gaan.

“Wij zijn een coalitie van mensen uit de huursector en uit de (niet-)gesubsidieerde noodopvang, en zijn ons sinds augustus beginnen mobiliseren,” vertelt Mae de Monchy van het ‘Front tegen uithuiszettingen’. “Wij weigeren dat er opnieuw mensen op straat terecht zullen komen, en hebben beslist ons hiertegen te verzetten.”

Om het probleem aan de kaak te stellen, organiseert het collectief op dinsdagmiddag een manifestatie waarin het de conflicterende rechten onder de loep neemt. “Het eigendomsrecht gaat hier in tegen het recht op huisvesting,” aldus de Monchy. “Maar er bestaan politieke oplossingen voor, enkel de moed ontbreekt.”

Het moratorium op uithuiszettingen werd op 16 maart ingeroepen om huurders te beschermen, zodat zij niet op straat zouden belanden tijdens de lockdown zonder de mogelijkheid om een nieuwe woning te vinden. Intussen is het wel weer toegelaten om woningen te bezoeken als kandidaat-huurder, dus besliste het Gewest om het moratorium niet te verlengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , moratorium huisuitzetting , Front tegen uithuiszettingen , Mae Demonchy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni