Verbod op huisuitzetting loopt af: Huurdersbond vraagt overgangsmaatregelen

Eva Christiaens
© BRUZZ
21/08/2020

Eind deze maand verloopt het verbod op huisuitzettingen en dat betekent dat huurders in financiële problemen opnieuw kwetsbaarder zijn. Wie zijn huur niet kan betalen, kan uit de woning te worden gezet. Al is het voorlopig gissen over hoeveel mensen dat gaat. “We verwachten pas een stijging in de komende maanden.”

Sinds 17 maart geldt in het hele gewest een verbod op uithuiszettingen. Dat moest vooral kwetsbare huurders beschermen, want tijdens de coronacrisis was het bijzonder moeilijk om een nieuwe woning te zoeken, terwijl iedereen gevraagd werd om binnen te blijven. Intussen is dat moratorium tweemaal verlengd en loopt het ten einde op 31 augustus, volgende week dus. Maar of dat ook betekent dat heel wat huurders in een klap uit hun woning zullen worden gezet, is nog niet in te schatten. Over het aantal aanvragen tot ontruiming van een pand heeft staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) zelf geen zicht.

Zo’n aanvraag of dagvaarding verloopt via de vrederechter. Bij de FOD justitie kan de statistische dienst wegens een softwareprobleem nog geen cijfers over het aantal aanvragen geven. De Brusselse vrederechters zien voorlopig zelf ook nog geen opvallende stijging. “Het is moeilijk om nu al een indicatie te geven, want huisbazen weten natuurlijk evengoed dat het moratorium nog geldt. Misschien hebben zij gewacht met hun aanvraag”, zegt Brussels persrechter Eric Vermeulen, die zelf vrederechter is in Schaarbeek. “Puur uit eigen ervaring zie ik nog geen significante stijging of daling in het aantal aanvragen.”

Bij de Huurdersbond gokken ze toch op minstens 300 dossiers. “Als je weet dat er normaal 600 uithuiszettingen zijn per jaar in Brussel, kan je ervan uitgaan dat dat er de voorbije zes maanden zeker de helft hadden moeten zijn”, zegt algemeen secretaris José Garcia van de Huurdersbond. “Op dit ogenblik zijn nog weinig huiseigenaars een aanvraag gestart, dus we verwachten dat zij pas vanaf september zullen beginnen.” Dat denken ze ook bij het gewestelijk Observatorium voor Welzijn en Gezondheid, waar ze bovendien zeggen dat een gedwongen vertrek niet meteen na de aanvraag geregeld is. “Het vraagt zeker nog enkele weken of maanden vooraleer de procedures concreet geregeld worden door de deurwaarders, die contacten moeten leggen met verhuizers en politie”, zegt Sarah Luyten van het observatorium.

Huurtoelagen

De onderzoekers van het Observatorium gokken wel dat de coronacrisis voor extra precariteit zal zorgen. "In ieder geval verwachten we meer moeilijkheden bij het betalen van de huur, gezien de mate van kwetsbaarheid van de Brusselaars als gevolg van de Covid-19", zegt Luyten. Onder meer situaties van tijdelijke werkloosheid, jobverlies of gedeeltelijk tot volledig inkomensverlies zorgen bij sommigen voor financiële problemen. "Daardoor kan er ook een toename in het aantal gedwongen vertrekken zijn, en ook meer verzoeken tot uitzettingen komen."

Bij de Huurdersbond hopen ze alvast op genoeg overgangsmaatregelen, zodat die mensen niet meteen uit hun huis worden gezet, maar alternatieve hulp kunnen krijgen. “We hebben de staatssecretaris gevraagd om de huurders niet te hard te straffen en een systeem te bedenken via de OCMW’s, zodat zij kunnen helpen om de huurprijs te betalen”, zegt Garcia. “Bovendien moet de regering zorgen dat de huurprijzen gepast zijn. Op de private huurmarkt betalen mensen vaak veel te veel voor een woning in slechte staat of niet conform de regels.”

Staatssecretaris Ben Hamou laat nog weten dat er sinds 14 maart wel 682 nieuwe inschrijvingen zijn geweest bij de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij: 646 voor sociale woningen, 28 woningen voor bescheiden inkomens en 8 voor woningen voor middeninkomens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, uithuiszetting, Huurdersbond, Nawal Ben Hamou, moratorium huisuitzetting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni