Manneken Pis draagt blauwe pet om kinderrechten te vieren

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 18 november 2019

Manneken Pis heeft maandag een gloednieuw Unicef-kostuum aangetrokken om de 30ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag te vieren. Voor het plassende mannetje is het al zijn 1.035ste kostuum. Hij kreeg het uit handen van Unicef-ambassadeurs Nafi Thiam en Helmut Lotti.

De overhandiging van het nieuwe kostuum van Manneken Pis begon met een plechtigheid in het Brusselse stadhuis en een woordje van Brussels burgemeester Philippe Close (PS), Brussels schepen van Cultuur Delphine Houba (PS) en algemeen directeur van Unicef Koen Van Bockstal. Nadien werd het kostuum officieel overhandigd aan de stad Brussel en mocht Manneken Pis zijn nieuwe kleren meteen aantrekken.

Op 20 november 1988 werd het Kinderrechtenverdrag geboren. Het is het meest geratificeerde verdrag ter wereld, want op de Verenigde Staten na ondertekenden alle landen het verdrag. Maar dertig jaar later is er nog steeds werk aan de winkel om de ongelijkheid waarmee kinderen worden geconfronteerd, te bestrijden.

"Kinderarbeid, kindhuwelijken, de werving van kindsoldaten of de gevolgen van de klimaatopwarming blijven de kinderlevens bedreigen. Maar elke uitdaging vormt ook een kans om er iets aan te doen", stelde Van Bockstal.

Het Unicef-pakje bestaat uit een blauw Unicef-petje, een wit pulletje met het opschrift "World Childrens Day" en een beige broekje met beige schoenen. De kledij werd ontworpen door het ethische Belgische kledingmerk Mona Wie van ontwerpster Ramona Willmes. Zij maakte gebruik van het principe "upcycling", waarbij oude kledij wordt gerecycleerd voor het maken van nieuwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?