Manuscript over ‘gestolen’ masker gekocht door kunstverzamelaar Sindika Dokolo

© Sindika Dokolo
| Congolees kunstverzamelaar Sindika Dokolo.

Een manuscript van koloniaal officier Albert Lapière werd vrijdagnamiddag in alle stilte gekocht door de Congolese kunstverzamelaar Sindika Dokolo. Het werk van Lapière maakt deel uit van een klacht gericht tegen het Afrikamuseum en het veilinghuis Ferraton. Volgens de klagers zou het manuscript bewijzen dat een masker in de collectie van het museum gestolen werd uit Congo in 1896. Dokolo wil nu verzekeren dat het manuscript niet in een privécollectie verdwijnt.

Dat bericht Paris Match.

Het manuscript zou op vrijdag 4 oktober worden verkocht in het veilinghuis Ferraton. De anonieme klachtneerleggers vreesden dat het manuscript in privéhanden zou verdwijnen en dienden de dag voordien klacht in bij het Brusselse parket. Geschrokken van de commotie en de media aandacht trok de eigenaar het lot in.

In de klacht wordt het Afrikamuseum beschuldigd van heling en witwassen. Het museum is in het bezit van een Luba-masker afkomstig uit Congo dat volgens de klagers werd gestolen in 1896. Het manuscript van Lapière zou die feiten bewijzen.

Dokolo slaagde erin het manuscript en bijhorende foto’s via privé-onderhandelingen op de kop te tikken. Het stuk wordt deel van de collectie van de Sindika Dokolo Fondation, gevestigd in Luanda, Angola. Volgens Paris Match is de kans reëel dat het manuscript uitgeleend zal worden aan het museum van Kinshasa. Het Afrikamuseum is in het bezit van een kopie van het manuscript van Lapière die vrij consulteerbaar is online.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?