| De woensdagmarkt op het Flageyplein (archieffoto).

Marktkramers Flageyplein weigeren verhuizing naar Generaal de Gaullelaan

© BRUZZ
10/01/2024
Updated: 10/01/2024 18.53u

Van de Elsense marktkramers, die eerder van het Kasteleinsplein naar het Flageyplein moesten verkassen, werd verondersteld dat ze woensdag naar de Generaal De Gaullelaan verhuisden. Uit protest tuigden ze woensdag hun kraampjes toch weer op in de schaduw van het Flageygebouw: “Een nieuwe verhuizing zou de doodsteek zijn voor ons.”

Het Kasteleinsplein wordt sinds 23 oktober heraangelegd. De wekelijkse markt op woensdag moest daarom minstens voor een jaar uitwijken naar het Flageyplein. Eind december communiceerde het gemeentebestuur van Elsene evenwel dat de marktkramers daar toch niet konden blijven. “Zoals jullie weten is het project op het Flageyplein en het Heilig-Kruisplein om beide pleinen te ontharden en de pleinranden te vergroenen dit jaar gestart”, klonk het in een mededeling. “Dat noopt tot een reorganisatie. Vanaf woensdag 10 januari tot 8 mei vindt de markt op het Flageyplein plaats langs de vijvers op de Generaal De Gaullelaan.”

Het was voor de marktkramers de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. "Wij voelen ons gewoon in de steek gelaten door het gemeentebestuur", vertelt Albert die een viskraam uitbaat. "Onze verkoop is hier aan het Flageyplein al een catastrofe, maar aan de Generaal De Gaullelaan zouden helemaal geen klanten komen. We begrijpen ook niet waarom we weg moeten: waarom kan die vergroening niet even wachten of kunnen deze werken niet stukje bij beetje worden afgewerkt zodat wij kunnen blijven?"

Uit protest bleven de marktkramers woensdag dan ook gewoon staan op het Flageyplein. “Schepen voor Foren en Markten Audrey Lhoest (Ecolo - Groen) is daarop langsgekomen en ze heeft geluisterd naar ons”, vertellen de marktkramers Nadia en Joseé die 'street food' verkopen. Woensdag en komend weekend mogen de marktkramers voorlopig nog blijven op het Flageyplein. Het barkoude weer speelde daar onrechtstreeks een rol in. De vriestemperaturen deden het gewest namelijk besluiten de start van de geplande werken uit te stellen tot volgende week. Dat geeft de partijen iets meer gelegenheid nader tot elkaar te komen.

“We gaan de boel hier niet blokkeren", aldus Nadia en Josée. "We zijn blij dat er terug gepraat wordt - koud weer of niet. Maandag vindt er opnieuw overleg plaats met de schepen om de opties die we voorlegden te bekijken.”

'Genadeklap'

In een recente brief die werd ondertekend door 40 marktkramers die oorspronkelijk van het Kasteleinsplein komen, maakten de handelaars al duidelijk dat deze nieuwe verhuizing een no pasarán is. “Sinds 25 oktober lijden we allemaal onder een omzetdaling van gemiddeld 70 procent. We hebben allemaal werknemers moeten ontslaan en op onze aankopen moeten bezuinigen. Toch doen we ons best om te blijven doorwerken, maar een verhuizing naar Generaal De Gaullelaan zou de genadeklap betekenen.”

In hun brief stelden de marktkramers onder meer voor om opnieuw te verhuizen naar de Waterleidingsstraat langs het Kasteleinsplein of, als het niet anders kan, tenminste op het Flageyplein te blijven gedurende de werken. In ruil zijn ze bereid tot een verkleining van de kramen. “Uiteraard vereist elk van de twee voorstellen analyse en compromis aan beide kanten”, klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, marktkramers, Kasteleinsmarkt, Flageyplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni