Mayeur: 'Sluit Klein Kasteeltje'

KH
© brusselnieuws.be
16/09/2013
Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) pleit ervoor om niet langer asielzoekers op te vangen in het Klein Kasteeltje. De gedoodverfde opvolger van Freddy Thielemans zou de site graag omgebouwd zien tot woningen en scholen. Maar de federale overheid heeft voorlopig geen oren naar het voorstel.

Het Klein Kasteeltje is met zijn 900 plaatsen te groot om goed te functioneren, het gebouw uit 1852 is niet aangepast aan de noden van een asielcentrum, en de populatie zorgt voor problemen in de buurt. Het zijn maar enkele argumenten die Mayeur in La Capitale aanhaalt om het centrum te sluiten.

"Maar het belangrijkste argument is nog dat het federale beleid steeds meer centra sluit in Vlaanderen en Wallonië, en Brussel zo steeds meer armoede dreigt aan te trekken", zegt Mayeur aan brusselnieuws.be. "Dat mag niet. De sluiting van het Klein Kasteeltje zou al een goede stap zijn."

De voormalige legerkazerne moet volgens Mayeur een grondige renovatie ondergaan. De man die binnenkort burgemeester zou worden, wil graag een school en woningen in de kazerne zien.

Het lot van het asielcentrum ligt echter in handen van de federale overheid en niet van het stadsbestuur. Mayeur stelt dat bevoegd staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) wil nadenken over de sluiting.

Navraag bij het kabinet De Block levert een ander geluid op. "Het Klein Kasteeltje is ons grootste centrum en dat gaan we niet zomaar sluiten", zegt de woordvoerster. "Wat er over 5 of 10 jaar gebeurt weten we niet, maar momenteel zijn er in elk geval geen plannen om het centrum te sluiten."

Het Klein Kasteeltje wordt sinds eind 1986 gebruikt als asielcentrum. Het is het oudste en nog altijd grootste dergelijke opvangcentrum van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni