Terreurdreiging Winterpret 2015

Het Brussels schepencollege buigt zich vrijdagmorgen over de opening van Winterpret, de jaarlijkse kerstmarkt in het centrum. Burgemeester Mayeur zal er voorstellen om vrijdag gewoon te starten met het evenement dat jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers lokt. De handelaars houden inmiddels hun hart vast: "Ik denk dat we hierdoor de Engelse toeristen kwijtraken."

"De veiligheidsmaatregelen zullen worden verscherpt zowel door de politie als door de organisatoren", zegt Mayeur. "De openingsuren worden aangepast om de politie in de mogelijkheid te stellen haar opdrachten uit te voeren op het volledige grondgebied van de Stad Brussel. Dit weekend zal Winterpret openen tussen 12 en 20 uur en vanaf maandag tussen 12 en 21.30 uur.".

Ook de veiligheidsmaatregelen worden opgevoerd. Zo zullen meer patrouilles worden ingezet ter plaatse en in de omgeving. De politie krijgt bijstand van beveiligingsfirma's. De bezoekers zullen worden gecontroleerd en gefouilleerd. Aan alle handelaars en bezoekers wordt spontane medewerking gevraagd.

"We zullen alles in het werk stellen om de bezoekers en handelaars een zo groot mogelijke veiligheid aan te bieden tijdens deze traditionele eindejaarsfeesten. Winterpret is een belangrijk evenement op onze kalender met een grote impact op cultureel, toeristische en economisch niveau", besloot de Brusselse burgervader.

De opening van Winterpret is normaal gezien voorzien voor vrijdagavond. Het evenement duurt tot 3 januari.

De kerstmarkt is reeds bijna volledig opgebouwd, maar de spanning bij de deelnemers nam de voorbije dagen toe omdat het dreigingsniveau sinds zaterdag op het hoogste niveau, 4, stond waardoor de vrees bestond dat het evenement zou afgelast worden.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel:

'Niets om bang voor te zijn hier', benadrukken de handelaren

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni