Mechelse korpschef erkent 'communicatiefout' over schuiladres Abdeslam

De lokale politie van Mechelen beschikte begin december 2015 al over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam vorige week werd gearresteerd. Het rapport dat daarover werd opgesteld, zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding. Het Comité P onderzoekt de zaak, aldus de kranten van Mediahuis. De korpschef van de Mechelse politie geef toe dat een communicatiefout is gemaakt.

De korpschef van de Mechelse politie stelt dat niemand bewust informatie heeft achtergehouden, maar hij geeft wel toe dat er mogelijk fouten zijn gemaakt. "Helaas is het intern ergens misgelopen", klinkt het. "Iemand heeft een fout gemaakt, waardoor de informatie niet tot bij de juiste mensen is geraakt."

Volgens de kranten kreeg de Mechelse politie eind november vanuit Molenbeek een tip over Abid Aberkan, een neef van Salah Abdeslam, die aan het radicaliseren zou zijn. Op 7 december 2015 maakte de vreemdelingenpolitie van Mechelen daarover een informatierapport op. De opstellers van het rapport vermeldden expliciet dat Aberkan, de zoon van Djamila Mohamed uit de Vierwindenstraat, volgens hun bronnen "contacten zou hebben gehad met de broers Abdeslam".

Vier maanden later werd Abdeslam opgepakt in de woning van Mohamed. Nog steeds volgens de kranten werd het rapport echter nooit doorgestuurd naar de politiedatabank ANG, maar werd het enkele maanden "on hold" gezet door de Mechelse korpschef. Het Comité P. zal nu onderzoeken of de informatie op een andere manier werd overgemaakt aan het federaal parket en de terrorismespeurders, en of Abdeslam vroeger had kunnen opgepakt worden als de informatie wel correct was doorgegeven.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?