Medisch personeel roept op om mondmaskers in te zamelen

© Facebook - Wheel of Care
| Wheel of Care vraagt om mondmaskers te verzamelen
Updated: 16-03-2020 - 13:22

Meer en meer organisaties roepen op mondmaskers in te zamelen, om die vervolgens te herverdelen onder het medisch personeel. Zo ook Wheel Of Care, een organisatie van verlos- en verpleegkundigen in Brussel, en diverse huisartsenpraktijken. De Hoge Ambtenaar roept op om chirurgische maskers in te leveren bij de ziekenhuizen.

Om het dreigende tekort aan mondmaskers te counteren, roept onder meer de bekende viroloog Marc Van Ranst particulieren op om mondmaskers die zij hebben gekocht, af te geven in een ziekenhuis in de buurt. De viroloog lanceerde zijn oproep via Twitter.

Ook Brusselse organisaties springen in de bres en vragen Brusselaars om extra mondmaskers te verzamelen. Dat is een van de vele solidariteitsacties die Brusselaars afgelopen dagen ondernamen om de meest kwetsbaren en de besmette patiënten te steunen. Onder meer huisartsenpraktijken De Tandem in Laken en MediChazal in Schaarbeek roepen mensen op mondmaskers te verzamelen.

'Eerste lading vanavond'

Intussen preciseert het kabinet van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo dat een eerste levering van 300.000 mondmaskers vanavond aankomt in ons land. De rest van de vijf miljoen bestelde mondmaskers zal naar verwachting in het tweede deel van de week beschikbaar zijn.

De door ons land bestelde mondmaskers zijn niet op tijd geleverd kunnen worden (vorige weeg vrijdag, red.) omdat er mogelijk sprake is van fraude door een producent in Turkije. Dat meldde het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Het dossier is intussen overgemaakt aan het Brussels parket, dat voor het internationale luik ondersteund wordt door het federaal parket.

Noodsituatie ziekenhuizen

Gezien de noodsituatie en de kritieke nood aan beschermingsmaskers voor zowel zorgpersoneel als patiënten, lanceert de Hoge ambtenaar een solidariteitsoproep aan de Brusselse bevolking. Alle inwoners van het Brussels Gewest, die over chirurgische maskers en maskers van het type FFP2/FFP3 beschikken, wordt gevraagd om die zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te brengen.

"De Hoge ambtenaar bedankt iedere burger voor zijn of haar burgerzin en bijdrage in de strijd tegen het coronavirus om de verspreiding van het virus te vertragen en om de kwetsbare personen in ons land te beschermen. Individuele verantwoordelijkheidszin is de beste bescherming tegen het virus. In dit verband moeten sociale afstands‐ en hygiënemaatregelen intensiever worden toegepast," klinkt het in een persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?