Meer bezoeken en uitleningen voor Muntpunt

© Sophie Wellens
| Wachtende studenten, op zoek naar een studieplek bij Muntpunt.

Muntpunt kan opnieuw groeicijfers voorleggen. Zowel het aantal bezoeken als uitleningen gingen er in 2019 op vooruit. Directeur Roel Leemans verheugt zich vooral in het stijgende aantal uitgeleende boeken. "Onze inspanning om literatuur naar de mensen te brengen, werpt vruchten af."

Vooral het aantal bezoeken zit met 676.537 in de lift. In 2018 waren dat nog 617.437. "Daarmee zitten we 5 procent boven het recordjaar 2017", licht Leemans toe. "We kunnen niet echt de vinger leggen op die stijging. Wel is het zo dat onze evenementen rond de Nederlandse taal, zoals de taalgroepen, succesvol en meestal volgeboekt zijn."

Ook andere activiteiten hebben een bredere bezettingsgraad. Dat stuwt dan weer het actieve ledenbestand van Muntpunt de hoogte in. Het afgelopen jaren waren ze met 20.239, tegenover 19.462 in 2018. "We leerden de voorbije jaren beter inspelen op de behoeftes in de gemeenschap, zonder echt andere doelgroepen aan te boren", aldus Leemans.

Boeken opnieuw populair

Ondanks de populariteit van streamingdiensten zoals Spotify en Netflix, leende Muntpunt voor het eerst in drie jaar opnieuw meer uit. Het aantal uitleningen steeg van van 510.072 naar 526.819. "Op vlak van CD's en DVD's merken we een afname, maar we leenden voor het derde jaar op rij meer boeken uit. Onze inspanningen, zoals de actie '1 stad, 19 boeken', om literatuur aan de man te brengen, werpen duidelijk hun vruchten af."

De groeicijfers komen er na een jaar waarin zowel het aantal bezoekers als het aantal uitleningen daalde. Dat lag toen vooral aan de warme zomer van 2018. "Toen kwam er duidelijk minder volk in de maanden juni, juli, augustus en september. De warme of zonnige zomer speelde toen een grote rol", aldus Leemans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?