Meer dan 2.000 Europese Algerijnen betogen in Brussel tegen verkiezingen

© Twitter El Bouharrouti

Meer dan 2.000 Europese Algerijnen verzamelden op zondagnamiddag aan het Lumumbaplein in Elsene om hun steun te betuigen aan de volksrevolutie in Algerije. De betogers willen dat de internationale gemeenschap reageert op de geplande verkiezingen in Algerije, die zij beschouwen als een poging om het bestaande regime te herstellen.

Meer dan 2.000 deelnemers aan de mars wandelden van het Lumumbaplein in Elsene naar het Schumanplein. De betogers kwamen niet enkel uit België, maar ook uit andere Europese landen. Dat gebeurde op initiatief van ‘Les Algériens Libres de Belgique’ die een oproep had gelanceerd om de stem te laten horen van de beweging die momenteel een revolutie leidt in Algerije.

Met de betoging roept de vereniging de Algerijnse staat op om alle gewetensgevangenen vrij te laten en de mensenrechten en fundamentele vrijheden in Algerije te eerbiedigen. De vereniging verwerpt ook de presidentsverkiezingen die op 12 december gepland staan. “Door het openlijk militaire regime kunnen vrije en democratische verkiezingen niet gegarandeerd worden,” klinkt het.

“En hoewel wij de resolutie die het Europees Parlement stemde over de vrijheden in Algerije toejuichen, veroordelen wij sterk het stilzwijgen van de media en de internationale gemeenschap.”

Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de Keere verliep de betoging zonder incidenten. “We hadden hun aantal onderschat omdat er ook veel mensen uit het buitenland zijn gekomen,” vertelt ze aan BRUZZ. “Maar alles is correct verlopen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?