Meer dan de helft van shishabars negeert rookverbod

© RingTV

Meer dan de helft van de gecontroleerde Belgische shishabars heeft in 2019 het rookverbod genegeerd. Cafés houden er zich steeds beter aan. Dat blijkt uit controlestatistieken van de FOD Volksgezondheid, die Belga vrijdag kon inkijken.

Controleurs van de FOD Volksgezondheid noteerden vorig jaar een algemene verbetering van de naleving van het rookverbod in drankgelegenheden. "Het aantal inbreuken daalde van bijna vijftien tot tien procent", zegt Paul Van den Meerssche, diensthoofd Inspectie Consumptieproducten. Wallonië en Vlaanderen komen de regelgeving goed na, met respectievelijk zes en acht procent inbreuken.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest liep dat op tot 21 procent. De controles werden uitgevoerd in drie soorten etablissementen. "In cafés gaat het verder de goede richting uit. In slechts zeven procent van de gevallen werd het rookverbod niet gerespecteerd", stelt Van den Meerssche. In 2018 was dat tien procent.

Discotheken nemen het minder nauw, met twintig procent overtredingen. De situatie blijkt problematisch in shishabars. Van de tweehonderd uitgevoerde controles, lapte 56 procent het rookverbod aan zijn laars. Shishabars zijn Arabische theehuisjes waar je met een waterpijp fruittabak kunt roken. Ze vallen onder het bijgestelde rookverbod van 2011, toen een arrest van het Grondwettelijk Hof een einde maakte aan uitzonderingen op de regelgeving van 2009.

In shishabars mag de bezoeker alleen roken in een rookkamer. "Shisha is de belangrijkste bron van inkomsten voor dit soort gelegenheden. In het verleden hadden we er weinig aandacht voor. Maar ze zijn relevanter geworden, onder meer door parlementaire vragen", zegt Van den Meerssche. Het fenomeen bleef vroeger beperkt tot grote steden, maar shishabars vonden intussen hun weg naar provinciesteden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?