Meer dan duizend aanwezigen op onderonsje filantropen

27/04/2023

Be Philanthropy, een evenement georganiseerd door de Koning Boudewijnstichting, moet filantropie promoten en tegelijk doen nadenken over de maatschappelijke rol en recente evoluties in de filantropie. Meer dan 1.100 filantropen, beleidsmakers, bankiers, ondernemers, en stichtingen uit binnen- en buitenland kwamen donderdag opdraven voor het evenement.

Be Philanthropy wil "de trends, de kansen, de moeilijkheden en de innovaties van de filantropie bestuderen en nagaan hoe zij nog meer impact kan verwerven ten dienste van het algemeen belang", aldus de Koning Boudewijnstichting. Het evenement in Autoworld werd donderdag afgetrapt met een openingsspeech van koningin Mathilde. Hierna kwamen ook Pierre Wunsch, voorzitter van de Koning Boudewijnstichting, en minister van financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan de beurt.

Het officiële programma begon pas om kwart over elf. Twaalf sprekers, waaronder Sofina-CEO Harold Boël en CEO van de Nationale Loterij Jannie Haek, kwamen in parallele spreeksessies de trends, opportuniteiten en uitdagingen van filantropie te bespreken. Het programma is opgebouwd rond vier centrale thema’s: innovatie, betrokkenheid, de nieuwe verantwoordelijkheden van filantropie en hoe hier mogelijkheden in te creëren.

Barometer

Dinsdag maakte de Koning Boudewijnstichting ook al zijn barometer van de filantropie bekend. Daaruit bleek dat vorig jaar zo'n 56 procent van de Belgen - 59 procent Nederlandstaligen en 52 procent Franstaligen - een gift aan een goed doel deden, aanzienlijk minder dan in 2019 toen het nog om 63 procent ging. De populairste goede doelen zijn traditioneel die rond gezondheid en medisch onderzoek en deze ontvingen ook nu de meeste giften.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni