Meer dan tweeduizend mensen op protest tegen besparingsplannen

© Belga
12/11/2019
Updated: 13/11/2019 07.10u
Ook in:
nl fr

Zo'n tweeduizend cultuurminners en -makers zijn dinsdagavond afgezakt naar de Beursschouwburg. Ze kwamen er samen om te debatteren over de aangekondigde zware besparingen voor de cultuursector. Organisator Michiel Vandevelde: "Kunst is overal, en wordt daarom vanzelfsprekend genomen."

Heel wat organisaties uit de sector hadden hun grote kanonnen afgevaardigd. Michiel Vandevelde, die expliciet aangeeft dat hij namens SOTA(State of the Arts) niet exclusief dé organisator is van de protestbeweging, is zeer tevreden over de opkomst. Er vormden zich spontaan verschillende werkgroepen die concrete sensibiliseringsacties en media-campagnes bedachten.

"Ik help alleen om een groep van kunstenaars een stem te geven", zo benadrukt Vandevelde. Acteur Michael Pas vergeleek de cultuursector met het voetbal, "waar ook jaren geïnvesteerd wordt in jonge sjotters, die daarna internationaal de vruchten plukken van die investeringen. Zonder die inspanningen zouden de Rode Duivels zelfs niet bestaan", klonk hij.

Ook Vandevelde benadrukt het belang van subsidies voor de sector. "De N-VA slaat de bal volledig mis als ze zeggen dat vooral mensen uit linkse politieke hoek aanwezig zijn bij cultuurproducties. Ons publiek bestaat uit een brede waaier aan geïnteresseerden, maar het probleem is dat zij vaak niet kunnen zien welk ondersteuningsmechanismes schuilgaan achter wat er op het podium gebeurt. Er is helemaal geen gebrek aan nabijheid tussen de cultuursector en 'de mensen daarbuiten': cultuur en kunst is in ieders leven dagelijks aanwezig, en daarom wordt het vanzelfsprekend genomen. Maar sommige oude, humanistische waarden staan nu eenmaal onder druk. We glijden af naar een kille maatschappij.".

"Laat de boodschap voor Jambon duidelijk zijn: we laten ons niet uit elkaar spelen." Woensdagavond staat er meteen opnieuw een vergadering gepland. Donderdag trekt een delegatie naar de tweewekelijkse cultuurcommissie om de zaak op te volgen.

Zorgen voor elkaar

Steven Heene, voormalig journalist bij De Morgen en nu aan de slag bij NTGent, modereerde een van de werkgroepen, die in het kader van de bijeenkomst georganiseerd werden. "Ook bij mijn werkgroep klonk vooral een positieve boodschap", zegt Heene.

"De sector wil zich niet louter afzetten tegen de beslissing van de minister-president. We willen naar buiten treden met cultuur en aantonen dat het niet een louter elitair gebeuren is. We willen daarom naar scholen gaan, naar buiten treden, en zo de mensen overtuigen dat we nodig zijn."

Projectsubsidies

"De ideeën die vanavond uit de veschillende werkgroepen naar voren kwamen, gaan over het concreet tonen van de positieve impact van kunst. Maar evengoed willen we politici beter informeren over ons werk. Het is belangrijk dat we ons aansluiten bij acties door andere sectoren, zoals de journalistiek, en ons zodoende verbinden met een bredere bezorgdheid om de teloorgang van maatschappelijke diepgang. Cultuur, zorg, sociale projecten: ze zorgen allemaal dat we deel uitmaken van een zorgende en rijke samenleving."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Samenleving, besparingen, Beursschouwburg, Michiel Vandevelde, cultuursector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni